Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Végre kimondták a frankót a drogokról, az alkoholról és a szappanoperákról!! Nem is akárki!!

Végre kimondták a frankót a drogokról, az alkoholról és a szappanoperákról!! Nem is akárki!!

Dr. Zacher Gábor orvos, toxikológus nevét mindenki ismeri, és szakmai körökben is rendkívül nagy tekintélynek örvend! Amit most mond, arra is érdemes odafigyelni!

A helyszín, a Szent-Györgyi Albert előadóterem – egy tipikus, meredeken lejtő egyetemi előadó, amelyben negyedkörívben ülnek a hallgatók -, dugig volt. Az előadó pedig a híres magyar orvos és toxikológus, Dr. Zacher Gábor!

A doktor az előadást azzal vezette fel, hogy elmesélte, hogy amikor ő volt fiatal, egyáltalán nem volt nehéz elkerülni a kábítószert, hiszen jószerével nem volt elérhető Magyarországon. „Nem csoda, hogy az én korosztályom szinte semmit sem tud erről – honnan is tudna”- vonta le a következtetést. Ellentétben a teremben ülőkkel, akik bizony a felhasználói korosztály képviselői. „Természetesen itt csupa életvidám, kábítószert elutasító fiatal ül” – jegyezte meg némi iróniával a hangjában – jutalmul rögtön ki is tört a nevetés a teremben…

Az előadó felhívta a figyelmünket arra, hogy aki a híradót nézi, csak a legsúlyosabb eseteket látja, túladagolások, dizájnerdrogos ámokfutások kerülnek be… Az, hogy valaki elment péntek este szórakozni, megivott három sört, esetleg még két felest, majd elszívott a

haverjával egy füves cigit, végül, miután a nagy részét kitáncolta magából, szépen hazament, és lefeküdt aludni, valahogy kimarad az esti híradóból.

zacherl

A Magyarországon évente 45 milliószor (!!) fogyasztanak drogot, vagyis egy lakosra vetítve 4,5 alkalom fejenként…Ami számomra pl. meglepő, hogy ezzel abszolút nem tartozunk az európai élmezőnybe, sőt inkább az alsó harmadába. Ami jó adat!

Miközben van 20 ezer drogfüggő az országban!! Zacher Gábor szerint tehát a kábítószerezés és a függőség egyáltalán nincs olyan szoros összefüggésben, mint ahogyan a média híradásai alapján gondolnánk…

És ha már a marihuánánál tartunk: Bár egyeseknek meglepő lehet, de Zacher Gábor szerint helye lenne az orvoslásban is!! Jól használható egyes epilepsziás betegségeknél, étvágyjavításra és még más területeken is!!

Az alkohol már egy sokkal keményebb dió, mint a drog, hiszen 800 ezer alkoholfüggő és 2,5 millió nagyivó van Magyarországon!!! Ez igazán durva, és ebben viszont Európában elsők vagyunk!!!! Nálunk 30 ezren halnak meg évente az alkohol okozta betegségekben!!! – és ebben nincsenek benne a részegséggel összefüggő balesetek. (Összehasonlításul: az ORFK adatai szerint az illegális szerek 2006 és 2013 között 194 ember halálát okozták.)

Dr. Zacher szerint hajlamosak vagyunk a drogkérdést generációs problémaként kezelni, és kizárólag a fiatalokon elverni a port… Pedig amíg Magyarországon 4 millió ember él a szegénységi küszöb közelében, és nekik az alkohol, a félkarú rabló vagy például a latin-amerikai szappanoperák jelentik a túlélést. Ezek a sorozatok pedig hihetetlen függőséget váltanak ki.

„Amikor a naponta 5 és fél órát tévéző anyuka elkezdi nézi a kedvenc sorozatát, akkor ő erre az időre együtt szaladgál Mariával a homokos tengerparton, és együtt megy Juan-Carlosszal lovas-pólózni.

És közben tökéletesen elfelejti azt a szociális gettót, amiben él. Mindehhez esetleg bekap egy-két »lesz@rom-tablettát«, vagyis nyugtatót. Apa pedig iszik becsülettel, és szorgalmasan dobálja a félkarú rablóba a kétszázast, hogy kijöjjön a három szilva, és onnantól minden más lesz…

Ha ez így van, akkor tessék már nekem megmondani: mit várunk a gyerektől?”

Share Button
Top