Itt vagy
Kezdőlap > Egyéb > Üzenet a múltból: Vérrel írt üzenetet találtak egy palackban, amit a Tiszából fogtak ki

Üzenet a múltból: Vérrel írt üzenetet találtak egy palackban, amit a Tiszából fogtak ki

A szegedi Móra Ferenc Múzeum elképesztő levelet állított ki: saját vérével írta egy férfi 1956-ban, palackba zárta, a vízbe dobta, s a Tiszából egy gyerek fogta ki 1962-ben. Az 1956-os szabadságharcos nem mutatkozik be a levélben, csupán segítséget kér a magyaroktól. uzenet-bel-660x439

“1956. XI. 15.

Magyarok! Segítség!

Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és társaimat is, mert Magyarok vagyunk. Itt a Tisza Partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! HAZÁÉRT! Míg elmentek, megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltő tollam. Segítség! Véremmel írok! Csongrádtól 3 km északra a füzesben.

Magyarok! Szabadítsatok ki!”

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy az üzenetet tényleg emberi vérrel írták, és az 1956-os keltezés is hiteles. Abban az évben a forradalom leverése után szó szerint vadásztak azokra, akik részt vettek a harcokban. A legtöbb szabadságharcosnak menekülnie kellett, vagy külföldre, vagy a hazai erdőkbe. Akit elkaptak, azt ott helyben megölték. A levelet tehát szinte biztosan egy ilyen üldözött férfi írta kétségbeesésében, de nem tudni, azóta mi lett vele. Talán most a nyilvánosság ereje segít találni valakit.

Forrás: 24

Share Button
Top