Itt vagy
Kezdőlap > Zene > Újravette Price of Salvation c. EP-jét is a Meteora

Újravette Price of Salvation c. EP-jét is a Meteora

Caveman Party VII -Dürer Kert- 2017.április 28.
Fotó: Föld Judit – www.facebook.com/judit.fold

Hosszú hónapok kitartó munkájának eredményeként megjelent a megújult hangzásvilágú, budapesti Meteora metálzenekar régi-új lemeze. Egyes számok csak kisebb ráncfelvarráson estek át, míg mások teljesen új hangzásvilágba repítik a hallgatót.

A csapat frontembere, Holló Noémi így vallott a munkálatokról magazinunknak:

“A Scarlet Moon esetében ez – mármint a “ráncfelvarrás“, a szerk. –  főként a refrén alatti kórust érintette, de a Mind Sanctuary és a Shout to Existence például elég komoly további hangszerelésen esett át a kis minikórusunkon kívül is. Úgy éreztük, sokat fejlődtünk ez alatt a 3 év alatt, és tudunk újat és többet hozzátenni a régebbi számainkhoz. Arról nem is beszélve, hogy  a szívem csücske a Mind Sanctuary, a dalszövegek tekintetében pedig illettek a lemez koncepciójába.”

Az ’Our Paradise’ c. nagylemez elkészítése hosszú folyamat volt, és csapat tagjain – Király Atilla (billentyűs, dalszerző), Fülöp Máté (basszusgitár, hörgés, férfiének), Solymosi Csaba (szólógitár) ill. Holló Noémi (főének) – kívül is nagyon sokak munkája fekszik benne.

A zeneszerzés oroszlánrésze Király Atilla billentyűs, dalszerző érdeme, azonban minden tag sokat hozzátett a saját részéhez is az egyes számokban, önmaga ízléséhez igazította, finomította azt. Az ’After The Civil War’ az egyedüli olyan tétel, amelynek megírásában nagy szerepe volt Kurucz Ádám Atilla volt Meteora-tagnak is, aki a zenekar egy korábbi szólógitárosa. Az ’Aversum’ c. dalban hallható gitár is az ő nevéhez fűződik. A szövegek közül Király Atillának köszönhető a ’Chained’, ’Scavengers Of Vanity’, részben a már említett ’Scarlet Moon’, az ’Aversum’, az ’End Of Eternity’ és az ’Our Paradise’ c. számoké. Az ’After The Civil War’ és a ’Heritage’ szövegei Fülöp Máté basszusgitáros és férfi énekes, a ’Mind Sanctuary’, ’Scarlet Moon’ verse és bridge részei ill. a ’Shout To Existence’ sorai Kincses Tina munkája, aki a zenekar billentyűse volt a korai években. Ebből is jól látszik, milyen nagyon hosszúra nyúlik vissza főleg ezen dalok keletkezése a Meteora történetében, a 2014-ben megjelent ’Price Of Salvation’ c. EP tételei újragondolt formában hallhatók az ’Our Paradise’-on. Az említett EP-hez képest két tag különbözik a nagylemezen közreműködőktől, bár a két felvétel között ennél több tagcsere is történt, és valójában mindegyikük munkája, tudása hozzájárult a zenekar fejlődéséhez. Míg a ’Price Of Salvation’ kislemezen Dacher Péter működik közre szólógitárosként, Bakos Bernadett pedig énekesnőként, addig az ’Our Paradise’-on a jelenlegi tagok, Solymosi Csaba szólógitáros és Holló Noémi énekesnő hallható. Az újravett számok esetében ezen kívül fontos különbség még azok áthangszerelése, billentyűcentrikusabbá, és ezáltal szimfonikusabbá válása, dúsulása, rengeteg plusz sáv közbeiktatásával. A kórusok is új színt, karaktert adnak ezeknek a daloknak, ez talán a ‘Scarlet Moon’ és a ’Mind Sanctuary’ címűeknél a leginkább érzékelhető, de a ’Shout To Existence’-nek is rendkívül kellemes légkört kölcsönöz a női énekkel váltakozó férfikórus. A helyenként történő kisebb átharmonizálások is (mint pl. a ’Mind Sanctuary’ esetében) hozzájárultak a számok letisztulásához. Az eddig említett korábbi tagokhoz kapcsolódva álljon még itt Krajczár Márió neve is, akinek a lemezen hallható dobjáték teljes egészét köszönhetjük.

A stúdiófelvételek Kalló Dániel hangtechnikus, hangmérnök munkájaként kezdődtek, nála készült a kórusfelvételek egésze, amelyben zenekar tagjain kívül – a csapat baráti köréből – Gergely Zsóka, Molnár Boldizsár, Bódi Éva és Rácz Kristóf vettek részt. A hörgés sávok teljes egészében, a főénekek részben, – az ’End Of Eternity’ és az ’After The Civil War’ c. dalokat kivéve – szintén itt nyerték el végleges formájukat. Az album összes számának gitár- és basszusgitárfelvétele, ill. a fentebb említett két dalhoz tartozó főének a szolnoki Denevér Hangstúdióban készült, Boros Béla és Cserfalvi ZoltánTöfi’ hangmérnökök vezetése alatt, akik az album keverését ill. masterelését is végezték, és a munka során sok hasznos tanáccsal látták el a zenekar tagjait. A számos szinti sáv megkomponálása, felvétele Király Atilla otthoni munkáját, az album grafikája pedig Lajcsák István  kreativitását dicséri.

Összességében elmondható, hogy az Our Paradise korong egyediségét éppen az adja, hogy bár a dalok nagyon sokszínűek, a lemez dalai mégis egy igazi, különleges zenei oázist jelentenek a zúzós metálzenére szomjazó közönség számára.

Izgatottan várjuk a folytatást…

 

Share Button
Top