Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Tudtad mi a világ legélhetőbb városa? Meg fogsz lepődni, itt van a közelben!

Tudtad mi a világ legélhetőbb városa? Meg fogsz lepődni, itt van a közelben!

Évről évre közzéteszik a világ legélhetőbb városainak listáját. Budapest évek óta a középmezőnyben szerepel, azonban a szomszédos Ausztria fővárosa már sorozatban nyolcadik éve végez az élen.

Bécs letaszíthatatlannak tűnik a Mercer kutatóintézet listájának éléről, miután az osztrák főváros sorozatban nyolcadszor lett a világ legélhetőbb városa.

Az oldal kiemeli, hogy 850 parkjával és zöld területével, 100 ezer utcai fájával Bécs messze megelőzi az összes többi európai várost.

A schönbrunni kastély Bécsben

Az élmezőnyben jellemzően európai városok szerepelnek, Bécs mellett Zürich, München, Düsseldorf, Frankfurt, Genf, Koppenhága és Bázel is a legjobbak között szerepel.

Mi a helyzet Budapesttel?

Magyarország fővárosa a 78. helyen végzett. Ezzel Budapest éppen lecsúszik a mezőny első harmadáról. A régióban a legjobban Prága szerepelt, a cseh város a 69., de Budapest előtt áll Ljubljana is. A szlovén főváros a 76. lett.

Az első tízbe csak két Európán kívüli város került be, az új-zélandi Auckland (3.) és a kanadai Vancouver (5.) van ott az élmezőnyben.

A legélhetőbb város az USA-ban San Francisco, a kaliforniai város a 29. helyen végzett. A nyugati város után Boston (35.), Honolulu (36.), New York (44.) és Seattle (45.) következik.

Ilyen az advent Bécsben

Ázsiából a legjobban Szingapúr (25.), míg Dél-Amerikából Montevideo (79.) teljesített.

A lista összesen 231 várost rangsorolt, az utolsó helyen Port au Prince, Haiti fővárosa végzett, ahol már az is komoly problémát jelent, hogy jó minőségű ivóvízhez jusson az ember.

Te mit gondolsz?

Forrás:index

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top