Itt vagy
Kezdőlap > Egyéb > Tudtad? A Keletinél épült fel Budapest első felhőkarcolója, itt vannak a korabeli képek!

Tudtad? A Keletinél épült fel Budapest első felhőkarcolója, itt vannak a korabeli képek!

A Keleti pályaudvartnál a Baleseti Központ, meg a ma az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság székházaként ismert épület volt az ország, és Budapest első felhőkarcolója.

budapest-viii-kerulet-oti-szekhaz-fiumei-ut-1024x658

Az 1907-ben megalakult Országos Munkásbeteg-segélyező és Balesetbiztostó Pénztárnak volt szüksége egy új, nagyobb épületre. 1910-ben a kiírt pályázatot Komor Marcell és Jakab Dezső nyerte el. A páros egyébként olyan épületeket tervezett, mint a szabadkai zsinagóga, a kecskeméti Iparos Otthon, a nagyváradi Fekete Sas Szálló, a marosvásárhelyi Közigazgatási Palota és Kultúrpalota, a szabadkai városháza, a Benczúr utcai egykori Liget Szanatórium, vagy a Rákóczi úti Palace Hotel. Végül 1930-ban az eredeti épületet is megnagyobbították, új szintet húztak rá, és domborművekkel díszített szárnyat csatoltak hozzá.

18jsqaahgpvywgif

Ekkor került sor az amerikai felhőkarcolóknál látott hetven méteres torony megépítésére is, ez volt Budapest első toronyháza, és első vasbeton épülete is. Sajnos a felhasznált anyagok nem bírták az idő múlását, és a torony nagy része a hetvenes évekre eltűnt. Ami maradt, azt a kétezres években felújították, ám ha arra járunk, érdemes megcsodálni, ám csak emlékezni tudunk rá, milyen volt.

Forrás:24.hu

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top