Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Titok a múltból: Ezért lett vége a Szomszédoknak

Titok a múltból: Ezért lett vége a Szomszédoknak

Budapest – Egy másik produkció túrta ki a Szomszédokat, és már nem kapott a következő évadra pénzt. Így szakadt vége a kultikus sorozatnak, amelynek kulisszatitkait eleveníti fel a Blikk e heti sorozata.

Horváth Ádám (balra, feketében) még rendezett volna néhány évadnyi Szomszédokat, ám már nem kapott rá pénzt/Fotó: MTI-Hámor Szabolcs Horváth Ádám (balra, feketében) még rendezett volna néhány évadnyi Szomszédokat, ám már nem kapott rá pénzt/Fotó: MTI-Hámor Szabolcs

A mindenki által kedvelt teleregény amilyen hosszú ideig tartott, olyan hirtelen szakadt vége. Az utolsó epizódban egy szilveszteri buliba készülődve a szereplők sajátigazi nevüket kapták álnévként, és így búcsúztak el a közönségtől.Tévés pletykák szerint a producer azért fúrta meg a folytatást és nem adott a következő évadra pénzt, mert egy újabb, saját sorozatba akart belefogni. Ez el is készült Komédiások címmel, ám a Bujtor István és Kern András nevével fémjelzett széria összesen öt adást ért meg – tévés berkekben hatalmas bukásként értékelték.

– Szívesen folytattam volna a Szomszédokat még néhány évig. Számomra a 2000-es évek első felében jött el az a határ, amikor úgy éreztem, önszántamból is befejezném.Onnantól ugyanis képtelenség lett volna úgy reflektálni az eseményekre,hogy ne lássanak benne politikát az emberek – mondta Horváth Ádám.

A Nemcsák Károly (mellette sorozatbeli felesége, Ivancsics Ilona) által életre keltett Vágási Feri az első részben még dohányzott, majd leszokott

Az addig forgatott 13 évad alatt viszont a sorozat szerzői egyetlen lehetőséget sem hagytak ki, hogy formálják a köztudatot. Például a dohányzás ellenzésében kifejezetten céltudatosak voltak:Vágási Feri az elején cigizik, majd leszokik,de feleségének főnöke, az iskolaigazgató Hável Imre is abbahagyta a pöfékelést, Taki bácsi pedig többször hangoztatja, már leszokott.

– Senki nem mondta, hogy szoktassuk le az embereket a dohányzásról, viszont ez nekünk természetes volt. Mi azt választottuk, hogy nem mutatunk rossz példákat, ugyanakkor azt se mondtuk, hogy aki dohányzik, rossz ember. Emellett fontosnak tartottuk, hogy testmozgás, nemdohányzás, mértékletes alkoholfogyasztás a normalitás fontos jellemzőiként szerepeljenek a sorozatban– tárta fel a népnevelő üzenetek hátterét, az egyébként nagy dohányos Bujtás János rendező a filmvilág.blogon.

Kultikus lett a végefőcím

Sokan szerették, ám még többen fanyalogva gondolnak a kultikus végefőcímre, amelyben a szereplők rövid monológokban amolyan útravalót adtak a nézőknek.Az első évadban még nem így zárták az epizódokat, csak a szilveszteri adásban jött elő– majd megragadt.

– Mindenki kívánt valamit az új évre, és ennek akkora sikere volt, hogy utána megtartottuk a legutolsó részig. Ez persze néha okoskodás volt, néha véleménynyilvánítás,de szerves részévé vált a sorozatnak– dicsérte az ötletet Horváth, aki szerint egy-egy elgondolkodtató mondattal akartak nyomot hagyni a nézőkben.

Forrás: www.blikk.hu

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top