Itt vagy
Kezdőlap > Ne hagyd ki > Szereti a kandírozott gyümölcsöket? Mutatjuk hogy kell elkészíteni!

Szereti a kandírozott gyümölcsöket? Mutatjuk hogy kell elkészíteni!

Kandírozott gyümölcsöket mindenki szeret, ez tény. Kétféle módon készíthető el, ez is tény. Egy rövidebb és egy hosszabb. Most megmutatjuk mindkettőt, mindenki maga döntse el, melyik lesz a befutó módszer. 

kandír3

Klasszikus recept

Ezt a receptet elsősorban akkor válasszuk, ha hosszú ideig akarjuk eltartani a kandírozott

alapanyagokat (főleg gyümölcsöket).

1. Tisztítsuk meg a gyümölcsöket, majd – ha szükséges – daraboljuk fel őket tetszetős, kisebb

darabokra.

2. Forraljuk fel a gyümölcsöket (3-5 perc alatt), majd szűrjük le úgy, hogy a főzővizet is

megtartjuk.

3. A főzővizet – ha szükséges – egy kevés vízzel kipótoljuk (a lényeg, hogy ellepje a gyümölcsöt).

Ezután nagyjából ugyanannyi cukrot adunk hozzá (fél liter vízhez fél liter cukrot).

4. Az oldatot addig főzzük, amíg szálat húz (ha belemerítjük a kanalat, majd kiemeljük, egy

szálat láthatunk a kanál és a szirup között).

5. Ha a szirup kész, a megtisztított gyümölcsöket szórjuk egy tepsibe vagy lapos tálba, és öntsük

rá a szirupot úgy, hogy teljesen befedje az alapanyagokat. Takarjuk le, hogy ne száradjon ki,

és hagyjuk állni 24 órán át.

6. A második napon emeljük ki a gyümölcsöket a szirupból, csepegtessük le őket, és tegyük egy

másik tepsibe.

7. A szirupot forraljuk fel újra, cukorral (és maximum egy nagyon kevés vízzel) egészítsük ki az

eredeti mennyiségére, és ha szálat képez, újra öntsük a gyümölcsökre. Ezután ismét 24 órás

pihenő következik.

8. A 6-7 lépést további öt napon keresztül ismételjük meg. (3-7. nap)

9. A nyolcadik napon a szirupot több (100 gr) cukorral forraljuk fel, adjuk hozzá a gyümölcsöt is,

majd 3-4 percig főzzük. Ettől szép „feszesek” lesznek. A szirupot és a gyümölcsöket együtt

öntsük vissza a tepsibe, takarjuk le, és hagyjuk 48 órán át állni.

10. A tizedik napon ismételjük meg, amit két nappal korábban (9. pont), de a főzést követően 4

napig hagyjuk a gyümölcsöket a szirupban állni.

11. Végül csepegtessük le a gyümölcsöket, terítsük őket egy tálcára, és meleg helyen vagy

kitámasztott ajtajú sütőben (max. 60°-on) szárítsuk meg. Száradás közben gyakran mozgassuk

meg a tálcát, hogy a gyümölcsdarabok ne ragadjanak össze. Akkor vannak készen, ha már

„zörögnek”, egyik oldaluk sem ragad és szépen csillognak.

Gyors kandírozás

kandír

Ez a recept elsősorban a narancshéj kandírozására szolgál, de kipróbálhatjuk más citrusfélék héjával,

sőt, akár vékonyra szelt gyümölcsökkel is. Ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept, de nem

tartható el olyan hosszú ideig.

1. Tisztítsuk meg a narancshéjat, majd a lehető legjobban távolítsuk el a fehér réteget, és

daraboljuk fel.

2. Áztassuk be legalább egy napra (és cseréljük többször a vizet), hogy elveszítse a keserűségét.

3. Forraljunk vizet, majd tegyük bele a narancshéjat, és de pár perc forralás után szűrjük le és

ezt a vizet is öntsük el.

4. Ezután adjunk hozzá annyi cukrot, amennyi a narancshéj tömege (vagy annyit, hogy ellepje),

adjunk hozzá kb. ugyanennyi vizet, majd folyamatos, de óvatos kevergetés mellett addig

főzzük, amíg a narancshéj teljesen üveges lesz, vagy a szirup teljesen el nem fő. (Ez akár

órákat vehet igénybe!) Vigyázzunk, hogy el ne égjen! Ha tartunk ettől, ne csak vizet adjunk

hozzá, hanem cukrot is, mert ha felhígul az oldat, a narancshéj nem kandírozódik, csak

megfő!

5. Ezután a narancshéjakat egyenként szedjük ki rácsra, és hagyjuk, hogy a szirup nagy része

lecsöpögjön, a narancshéjak pedig megszáradjanak. Vigyázzunk arra, hogy ne érjenek össze,

mert összeragadnak – ha kisebb darabokra vágtuk, rendszeresen mozgassuk meg a tálcát a

száradás alatt!

6. Ha nagyobb darabokra vágtuk a narancshéjakat, esetleg egyik felüket csokoládéba

márthatjuk, így még mutatósabb.

Forrás Képek és Képek

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Top