Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Stephen Hawking megint baljós jövőképet tár elénk

Stephen Hawking megint baljós jövőképet tár elénk

A mesterséges intelligencia könnyebbé teszi világunkat – de nagyon sok tudós – köztük Elon Musk és Stephen Hawking – fél attól, hogy rövidesen túlnő rajtunk, és képtelenek leszünk irányítani.

Hawking már korábban is kifejezte aggodalmát az AI, azaz a mesterséges intelligencia miatt. Most a Wired interjújában beszélt arról, hogy attól fél, az AI teljesen helyettesíteni fogja az embereket. Merthogy a program képes lesz javítani és reprodukálni önmagát, ami egy olyan új “életforma” lesz, ami felülmúlja az embereket.

Yuval Harari izraeli történész osztja Hawking aggodalmát, sőt, egyenesen azt állítja, hogy 300 év múlva már nem az ember fogja uralni a Földet. “Nem azért, mert túlbecsüljük a mesterséges intelligenciát. Hanem azért, mert a legtöbben túlbecsüljük az embereket.” – mondta.

Mindeközben azonban nem tudhatjuk, hogy az AI tényleg ellenünk fordul-e majd. Lehet, hogy csak a sok ilyen témájú sci-fi miatt aggódunk túlzottan? Bill Gates és Mark Zuckerberg például inkább a kalandos lehetőséget, egy technológiai reneszánszot lát a mesterséges intelligencia használatában, ami át fogja alakítani társadalmunkat. S az AI, mint minden más technológia, jó és rossz célokra egyaránt felhasználható lesz. Például különböző rákok korai diagnosztizálásában vagy a mesterséges megtermékenyítésnél a gépek már meghaladják az embereket. Sokak szerint ez ijesztő, mások úgy vélik, ez csak annak a jele, hogy a gépek könnyebben megoldják ezeket a problémákat – de ez történt az ipari forradalom idején is.

Bill Nye szerint ha építünk olyan gépet, ami elég ügyes ahhoz, hogy rájöjjön, hogyan kell megölni az embereket, még mindig kihúzhatjuk a konnektorból. Kétmillió ember él a Földön jelenleg, akinél nincs is bevezetve az áram, vagy nincs tiszta ivóvize. Ők egész más miatt aggódnak, nem az AI térnyerésén.

Forrás: Iflscience

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top