Itt vagy
Kezdőlap > Egyéb > Selymes haj, puha bőr: Nem ezt várnánk egy több ezer éves múmiától

Selymes haj, puha bőr: Nem ezt várnánk egy több ezer éves múmiától

Xin Zhui-ról aztán el lehet mondani, hogy jól tartja magát. A Han-dinasztia grófnője időszámításunk előtt 145-ben halhatott meg, ám amikor múmiáját megtalálták, haja selymes volt, bőre pedig majdhogynem puha.

Így nézhetett ki életében

Xin Zhui 220 évvel ezelőtt hunyt el ötvenévesen. A feljegyzésekből kiderül, hogy szerette a zenét, a testi örömöket, de a legjobban enni szeretett: hatalmas lakomákat csapott. Valószínűleg ez a falánkság okozta vesztét, gyomrában és nyelőcsövében ugyanis 138 dinnyemagot találtak.

Sírjára feltöretlenül, érintetlenül találtak 1971-ben. A holttest – melyet négy koporsó és húsz réteg selyem fedett – vizsgálata során derült ki, hogy milyen profi munkát végeztek a balzsamozók, a nő teste kitűnő állapotban volt, legalábbis ha bőrét és haját nézzük. Mint kiderült, a grófnőnek epeköve, érelmeszesedése, tuberkolózisa, porckorongsérve is volt, ráadásul mindkét alkarján rosszul gyógyult törések nyomait találták. Az evést tényleg nagyon szerethette, mert teste mellé egy csomó étel és ételrecept is oda volt készítve.

Később fia és férje múmiáját is megtalálták, így mindhárom jóholttest együtt tekinthető meg a Hunan Tartományi Múzeumban.

Forrás: Femina

Ha tetszett, oszd meg!

Share Button
Top