Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Rasszizmus botrány Amerikában: Te mit gondolsz?

Rasszizmus botrány Amerikában: Te mit gondolsz?

A Dove legutóbbi reklámjában egy fekete bőrű nő levetkőzik a fürdőszobában, s végül kiderül, hogy egy fehér nő van alatta. Igen sokan fennakadtak azon, hogy a bőrszínt lecserélhetőnek tüntették fel, és a sötét bőrt koszosnak.

A Dove azonnal reagált a hozzászólásokra és levették a videót, amivel szándékuk szerint csak a sokféleséget próbálták érzékeltetni, de az utólagos bocsánatkéréssekkel már nem tudták tisztára – és fehérre – mosni magukat, pláne nem egy másik ilyen reklámkép után:

A legtöbb embernek ráadásul azonnal eszébe jutott az az egyértelműen rasszitsa reklám az 1800-as évekből, amin a néger gyerekek Pears szappant használva fehérré mossák magukat.

Persze aki 2017-ben rasszizmust akar belelátni bármibe is, az meg is teszi. A videóban szereplő sötét bőrű modell, Lola Ogunyemi nyilatkozott a botrány után, azt mondta, hogy ha a rasszizmusnak akár csak a legapróbb jelét tapasztalta volna, soha nem vállalja el a felkérést – de nem tapasztalta. A nigériai származású lány Londonban született, és Atlantában nőtt fel. Sokszor érezte már magán az előítéleteket, épp ezért amikor egy híres márka, mint a Dove felkérte, hogy reprezentálja a sötét bőr szépségét, azonnal elvállalta, annak tudatában, hogy így emlékezteti a világot arra, hogy a sötét bőrű nők jelen vannak, gyönyörűek, és értékesek. A teljes, 30 másodperces reklámban egyébként hét különböző korú és bőrszínű nő cseréli le a pólóját és a bőrszínét, ott sokkal egyértelműbb a sokszínűség iránt érzett vágy, és azt senki sem nevezte rassztistának. Lola úgy zárta nyilatkozatát, hogy ő nem egy csendes áldozata egy félreértett reklámnak, hanem egy erős, gyönyörű nő, akit nem lehet letörölni.

Forrás: Boredpanda, Guardian

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top