Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Napi MEGDÖBBENTŐ: Már az Antarktiszon is kimutatható a kokain a víz összetevőiben

Napi MEGDÖBBENTŐ: Már az Antarktiszon is kimutatható a kokain a víz összetevőiben

Egy új tanulmány szerint az Antarktisz vizeiben már kimutatható a koffein, az ibuprofin, a paracetamol és a kokain is. Sőt, már az is előfordult, hogy az Antarktisz vizének az összetevőinek a szintje az európai szintet érte el.

Elsősorban a déli kontinens turisták által látogatott részén mérték meg most először, hogy a gyógyszerek összetevői és a drogok milyen szinten vannak jelen a népesnek egyáltalán nem mondható földrészen. A leletek azzal a szomorú felismeréssel szembesítettek minket, hogy ahol emberek vannak, ott a drogok és a különféle drogkészítmények is előbb-utóbb megjelennek majd.

A kísérlet vezetője, a madridi Juan Carlos királyi egyetem professzora, Yolanda Valcárcel szerint “az emberi jelenlét eddig nem vizsgált módon fejt ki szennyező hatást az Antarktiszra.”

Egy madridi és egy argentín intézmény is részt vett a felmérésben (az Instituto Geológico y Minero, valamint az Instituto Nacional del Agua de Argentina). Végül pedig 25 gyógyszeralapanyagot és 21 illegális drogot, valamint serkentő szert vizsgáltak a vízmintákban, ezekből 12-t mutattak ki végül. Legnagyobb mértékben gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapítókat találtak, ezeket követte az antibiotikumok sora. A leletek sajnos elég aggasztóak, ahogy arról már az Environment Pollution magazin is beszámolt. Meglepő módon a drogok közül még kokaint is találtak a vízmintákban. Sajnos a minták nagy része nagy mértékben hasonlított az Olaszországban, Belgiumban, Spanyolországban vagy Nagy-Britanniában vizsgált mintákhoz.

Forrás: Elpais

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

 

Share Button
Top