Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Műanyag hulladékból bio üzemanyag – a 17 éves egyiptomi tinilány ötlete

Műanyag hulladékból bio üzemanyag – a 17 éves egyiptomi tinilány ötlete

A 17 éves Azza Falad nem egy átlagos tinédzser lány: az egyiptomi tudományos életet lenyűgözte, mikor kifejlesztett egy megoldást, amivel a műanyag szemét újrahasznosításával üzemanyagot lehet létrehozni. Ha az ötlet beválik, évi több tízmillió dollárt is érhet a szabadalom.

Azza-Faiad-2-screenshot-CNN

Az ötlet olyannyira felkeltette a kutatók figyelmét, hogya szabályokat átmenetileg áthágva az egyiptomi hatóságok belépési engedélyt adtak a lánynak egy kutatóintézetbe, ahol mentorokkal, felügyelet alatt, de nyugodtan tovább kísérletezhet.

“Nem könnyű itt Egyiptomban egy gimnáziumi tanulónak, hogy belépési engedélyt szerezzen egy kutatóintézetbe, legalább mester, vagy doktori szakra kell hozzá járnod” – nyilatkoztaa lány a CNN-nek.

A természetkímélő eljárás során többek között alumínium-szilikátot adnak a műanyaghoz, ami jelentősen csökkenti az olyan gázok kinyerésének költségét, mint a metán vagy a propán, amikből a bioüzemanyagként emlegetett etanolt nyerhetik ki.

Az ötlet azért is hozhat nagy változásokat, mert jelenleg szinte senki sem tud mit kezdeni az egyre nagyobb mértékben felhalmozódó műanyag szeméttel, amiből csak Egyiptomban évi egy millió tonna keletkezik.

Ebben a videóban részletesebben is megnézheted a folyamatot:

forrás

Ha tettszett a poszt ne felejtsd el megosztani!↓

Share Button
Top