Itt vagy
Kezdőlap > Egyéb > Mi az a black friday?

Mi az a black friday?

Mi az a black friday?

Egyre több magyar webáruház veszi át az Amerikából induló akciós napot a fekete pénteket. De mi is ez valójában és honnan ered ténylegesen?

…a kereskedők és a média inkább arra utal a kifejezéssel, hogy a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni)…. (forrás)

A Black Friday-t vagy más néven “vásárlás ünnepét” az amerikai Hálaadás utáni első pénteken rendezik meg a vásárlóhelyek (online és offline egyaránt).

Nálunk legfőképpen a nagy elektronikai áruházak akkumulálják a folyamatot (eMag, Exterme digital), mível az ő felhasználóbázisuk a legfogékonyabb az újdonságra.

De jó magyaros szokás szerint ebben is van egy csavar: Itthon nem nov 25. ére esik a nagy karácsony előtti bevásárlási láz kezdete, mivel az  edigital egy héttel korábbra hírdette meg az akcióit november 18. ra. (ezt azzal próbálják ellensúlyozni, hogy “brutális kezdvezmények napja” néven futtatja akciós napját)

De mi is a “Fekete Péntek(ek)” jellemzői:

Kezdésnek bemásolnék ide egy wikipédia idézetet:

A fekete péntek nem hivatalos szünnap, de sokan szabadnapot vesznek ki erre a napra (a kereskedelemben és a bankszektorban dolgozók kivételével), és ez megnöveli a lehetséges vásárlók számát. A kereskedők már gyakran hetekkel korábban elkészítik a karácsonyi dekorációt. Sok kereskedő igen korán kinyit: többségük reggel 5 órakor, de akár még korábban. Vannak nagyobb áruházláncok (mint például a Sears, a Best Buy, a Macys és a Walmart), amelyeknek egyes egységei 0 órakor nyitnak és csak 24 óra múlva, éjfélkor zárnak be. Nyitáskor a kereskedők rendkívül alacsony (akár önköltség alatti) árakat szabnak, amellyel igyekeznek a tömegeket a boltjaikba vonzani. Habár a fekete péntek, mely a hálaadást követő első nyitvatartási nap, már legalább 1924, az első modern Macy’s Thanksgiving Day Parade óta a karácsonyi bevásárlószezon nemhivatalos kezdete, a „Black Friday” kifejezés csak az 1960-as években jelent meg.

A lényeg hogy akciós! Na de nem mindig… figyeljünk a részletekre, egy csábos ár címkének ne dőljünk be egyből, hanem nézzünk alaposan utána…

Sok helyen úgy értelmezik a black friday fogalmát, hogy előző héten megemelik az áraikat és az adott napra (napokra) minimális engedményt adnak a már megemelt árakból.

Érdemes nagyon figyelni, mert ha másnap ugyan azt a terméket ugyan annyiért meglátjuk egy másik kereskedőnél (vagy rosszabb esetben ugyan annál), akkor becsapva érezhetjük magunkat.

Egy szó mint száz:

Ne ész nélkül ugorjunk a tömegbe vásárlási láz hajtottan, hanem nyugodjunk le egy kicsit és nézzük meg az ár összehasonlító oldalakat (már most készülve az emelésre) és a google-t.

Idéntől elérhető a  www.blackfriday.hu is, amely nem más célt szolgál mint a fekete péntekhez köthető webáruházak nyomon követése.

 

Share Button
Top