Itt vagy
Kezdőlap > Egyéb > Megdöbbensz, ha szembesülsz ezeknek a híres dolgoknak a valódi méretével

Megdöbbensz, ha szembesülsz ezeknek a híres dolgoknak a valódi méretével

Kevin Wisbith fotóprojektje azért készült el, hogy szó szerint új perspektívába helyezze földünk legnagyobb épületeit, állatait és gépeit: hogy kézzelfoghatóbbá tegye a méreteket. Ha megnézitek az álabbi képeket, ti is látni fogjátok, hogy sikerrel járt. Íme:

1. A világ legnagyobb olajszállítója

Minden idők legnagyobb olajszállítója a csaknem 460 méteres Seawise Giant volt. A Central Park tavába helyezve alig 100 méter hely maradna mellette.

2. A félméteres skorpió: Pulmonoscorpius Kirktonensis

Ez a karbonkori rémálom minden idők legnagyobb skorpiója: akár 60 centiméteresre is megnőhetett, vagyis akkorára, mint egy átlagos házimacska!

3. A 2,6 trillió dolláros szikla

A Dionüszosz-aszteroida becslések szerint 1.5 kilométer széles, így a Golden Gate-híd fölé helyezve csaknem átérné a teljes hidat. Az aszteroida egyébként nagyon gazdag ásványkincsekben, becslések szerint 2,5 trillió értékben lehetne kibányászni belőle, ha erre a technika lehetőséget adna.

4. A Titanic

Megépítésekor a Titanic a maga 270 méterével az egyik legnagyobb hajó volt a világon. Azóta persze rengeteget fejlődött a hajóépítés, a U.S.S. Ronald Reagan például 332 méter hosszú, így a Titanic vígan elférne a fedélzeten.

5. A Halálcsillag

Bár a Halálcsillag a valóságban nem létezik, becsült méretei szerint beárnyékolná Florida egynegyedét.

6. A B-2 nehézbombázó

A B-2 nehézbombázó az egyik legdrágább és legfejlettebb repülőgép a világon. Kevesekben tudatosul azonban, hogy milyen hatalmasak is ezek a gépek. 50 méteres szárnyaival például éppen csak elférne keresztben egy amerikai futballstadionban.

7. A Burdzs Kalifa

A Burdzs Kalifa jelenleg a világ legmagasabb épülete 828 méteres magasságával. Ez azt jelenti, hogy ha Dubaj helyett New Yorkban emelték volna, akkor több mint 300 méterrel emelkedne a World Trade Center, és csaknem 400 méterrel az Empire State Building fölé.

8. A Mirnij gyémántbánya

Az oroszországi Mirnij gyémántbánya Földünk egyik legmélyebb bányája: a hivatalos adatok szerint csaknem 530 méteres a legmélyebb pontja. Ez azt jelenti, hogyha az Egyesült Államok legmagasabb épületét helyeznénk a lyukba, a csúcsa mindössze 2 méterrel emelkedne a föld szintje fölé.

9. A világ legnagyobb rádiótávcsöve

Ahogyan a földönkívüli élet kutatása egyre fejlettebbé válik, úgy épülnek az egyre nagyobb és nagyobb távcsövek. A világ legnagyobb rádiótávcsöve a kínai Kujcsou tartományban található, az átmérője pedig csaknem 500 méteres. Így nézne ki, ha Las Vegas belvárosába helyeznénk.

10. Az M-1-es rakétameghajtó

Az M-1-es rakétameghajtót az 1950-es években tervezte a NASA, és ha megépítik, ez lett volna a legnagyobb motor, amit odáig építettek. 4 és fél méteres átmérője elfedne egy kisebb autót.

Forrás

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Top