Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Mákos kalács nálunk Karácsonykor ez a “bejgli” és nagyon finom, sokáig eláll és egyáltalán nem szárad meg, finom puha marad.

Mákos kalács nálunk Karácsonykor ez a “bejgli” és nagyon finom, sokáig eláll és egyáltalán nem szárad meg, finom puha marad.

Mákos kalács nálunk Karácsonykor ez a “bejgli” és nagyon finom, sokáig eláll és egyáltalán nem szárad meg, finom puha marad.

Hozzávalók:

Tészta:

1/2 l tej
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 ek cukor
80 dkg finomliszt

Töltelék:

40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)

Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

Elkészítés:

Tészta:

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.
A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.

Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojás sárga és tej keverékével.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat!Nagyon Finom!

Megjegyzés:A tészta mennyiségéből 3-4 rúd bejglit készíthetünk!

Forrás: facebook.com

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top