Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Magyar ezüstérmes az erfurti cukrászolimpián – interjú Kiss-Podmaniczky Krisztinával

Magyar ezüstérmes az erfurti cukrászolimpián – interjú Kiss-Podmaniczky Krisztinával

A komáromi Kiss-Podmaniczky Krisztina a cukrász artisztika D2 kategóriában ezüstérmet szerzett a németországi Erfurtban megrendezett cukrászolimpián. A cukrászok legrangosabb nemzetközi világversenyén 50 ország 2500 versenyzője vett részt. Kricky -aki már két éve is elindult megmérettette magát a nemzetközi mezőnyben, a világbajnokságon – akkor egy “tyúkos” pályaművel indult -, ezúttal pedig egy “halas” pályamunkával vágott neki a küzdelemnek. Élményeiről és tapasztalatairól beszélgettem vele.

img_6823

img_6821

img_6818

img_6817

img_6815

img_6814

Hogyan zajlott a verseny?

Ez a verseny 4 napon keresztül tart. Minden nap egyéni versenyzőkből átlag 200 munka volt kiállítva. Eddigi rekord. Az olimpiát egyenként 4 évente rendezik Erfurtban. A mezőny hihetetlenül erős volt. Fantasztikus munkákat láthattunk, amiből rengeteget tanultam. A zsűri pontszámok alapján értékel, az én kategóriámban, D2, vagyis cukrász artisztikában 3 zsűri összesített pontszáma alapján volt meg a végeredmény. Ami annyit jelent, hogy mivel rengeteg stílus és technika jelenik meg egy ilyen versenyen, több arany, ezüst, bronz illetve diploma kerül átadásra az esti ceremónián. A zsűritől a zsűrizés alatt nem kérhetünk értékelést, mert a zsűrizés alatt a versenyzők nem lehetnek a munkáik közelében. Arra csak a zsűrizés lezajlását követően nyílik lehetőség.

img_6763

img_6743

img_6737

img_6723

img_6689

img_6673

img_6494

img_6447

img_6433

Milyen eredményeket értek el a magyarok?

Magyarné Fekete Veronika (Budapest) és Kovács János (Kiskunfélegyháza) aranyat, Kiss Podmanicky Krisztina (Komárom) pedig ezüstérmet nyert. Remekelt a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott is, akik komplex hidegkonyhai munkájukra ezüstöt kaptak. Szintén ezüstöt kapott Kelemen Roland (Hunguest Hotels) szakács kategóriában, míg Imre György (Békéscsaba) bronzot szakács artisztikában. A mai nap mutatkozott be az első magyar regionális csapat, a Hajdúsági Regionális Culinary Team, akik Lenk Zsolthoz (Budapest) hasonlóan diploma minősítést kaptak. Regionális csapat kategória: Békés Megyei Culinary Team – bronz szakács kategória: Szabó Csaba (Törökbálint – Like Bisztró) -ARANY Horváth Ferenc (Kisújszállás) – bronz Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – bronz Rékási Tibor (Martfű) – bronz Borda Attila (Sárvár) – diploma Cziránku István (Nyíregyháza) – diploma Mezei Zoltán (Sárvár) – diploma Tanács Attila (Budapest) – diploma Cukrász kategória: Takács Bernadett (Zalaegerszeg) – ezüst Cukrászati artisztika: Erdős Hanna (Tiszaföldvár) – ARANY Kovács János (Kiskunhalas) – ezüst Ágoston-Major Beáta (Szeged) – bronz Veress Andrea Hajnalka (Budapest) – bronz Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – 2x diploma

Szakács: Huszár Tibor (Nyíregyháza) – ezüst Pozsár Bence (Debrecen) – bronz Balog Szabolcs (Debrecen) – bronz Gajdán Antal (Hajdúböszörmény) – diploma Gajdán Attila (Hajdúböszörmény) – diploma Szakács artisztika: Osztrovszki Ildikó (Szolnok) – ezüst Cukrászati artisztika: Jennifer Melanie Ziemons (Budapest) – arany Szabó Sándor (Mátészalka) – arany Tóth László (Kisújszállás) – bronz és bronz

közétkeztetési csapat – élő melegkonyha: Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott – EZÜST Regionális csapatok: Békés Megyei Culinary Team I. – ezüst Szakács: Brunner Attila (Pécs) – bronz Konyári Sándor (Nyíregyháza) – diploma Törőcsik Zoltán (Svédország) – diploma Szakács artisztika: Ambrus György Krisztián (Gyula) – bronz Patkó Károly (Tiszaföldvár) – bronz Cukrász artisztika: Tóth Anita (Budapest, Gyál) – ezüst Kiss Ibolya (Bicske) – ezüst Bereczki Attila (Fehérgyarmat) – diploma

img_0064

img_9836

img_9774 img_9772 img_9771

Hogyan jött a halas ötlet?

A Halpiac ötlete már tavaly jött, amikor meglátogatott Hong Kong-ból egy fiatal hölgy, bizonyos Kaka Ho, s azzal keresett meg, hogy tanulni akar tőlem. Ezután meghívott magához Taiwanba, ahol az ázsiai tortadíszítőknek tanítottam élethű halat és homárt készíteni, valamint az Airbrush technikát használni a cukrászatban. Ekkor lettem végleg biztos benne, hogy halpiacot viszek az olimpiára, természetesen cukorból. Amúgy már a két evvel ezelőtti világbajnoki aranyérem után elkezdtem készülni az olimpiára.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

Széles L. Gábor
2016.10.26.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Top