Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > A magyar falu ami néhány hónapra kiemelkedik a vízből. Bözödújfalu maradványainak története

A magyar falu ami néhány hónapra kiemelkedik a vízből. Bözödújfalu maradványainak története

Néhány hónapra kiemelkednek a vízből az elárasztott székelyföldi település, Bözödújfalu maradványai. Elkezdődött ugyanis a mesterséges tó leeresztése, s mintegy másfél hónap múlva újra látható lesz az egykori település vízalatti részét.

bozodujfalu

Fotó: Wikipedia/lacihobo

A polgármester elmondta, a következő hetekben fokozatosan mintegy 15 méterrel csökkentik a víz szintjét a tározóban, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani azt a hidat, amely a tóban álló irányítótornyot köti össze a gáttal. Az egyik összekötőeleme februárban a vízbe esett. A tóból jelenleg másodpercenként 4 köbméter vizet engednek le a Kis-Küküllőbe. A tározó előreláthatóan másfél hónap múlva éri el a javítási munkálatok elkezdéséhez szükséges szintet. Ekkorra láthatóvá válik az egykori Bözödújfalu egész területe, a mesterséges tavat ősszel töltik fel újra.

A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre Bözödújfalu helyén, a vízből kiemelkedő templomtorony azonbana romániai falurombolás szimbólumává vált. A templomtorony 2014 június végén omlott le. A gátépítés 1975-ben kezdődött, 1977-ben leállt, de 1984-től újraindult és a tó vízszintje 1992-ben érte el a jelenlegi magasságot. Bözödújfalu lakóit a szomszédos településekre költöztették. A 625 méter hosszú és 28 méter magasgáta Küsmöd patak vízét duzzasztotta meg Erdőszentgyörgy közelében.

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top