Itt vagy
Kezdőlap > Hírek > Kezdődik a kullancsszezon: tippek hogyan védekezhetünk a vérszívók ellen

Kezdődik a kullancsszezon: tippek hogyan védekezhetünk a vérszívók ellen

Még a kullancsszezon berobbanása előtt célszerű beadatni a kullancsencephalitis elleni védőoltást. Egyetlen oltás azonban nem elegendő, a hatékony védelem feltétele a teljes oltási sor beadása  – írja a hirado.hu.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladást érdemes komolyan venni: a betegség súlyosabb esetekben életre szóló maradványtünetekkel gyógyul. Mivel Közép-Európa országaiban igen sok a fertőzött kullancs, külföldi túrázás, nyaralás előtt is célszerű kérni a védőoltást. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás mellett más, potenciálisan súlyos betegségeket is terjesztenek a tavasszal újra felbukkanó kullancsok.

A kullancsencephalitis ellen magas hatékonyságú védelmet biztosító oltást még a kullancsszezon előtt célszerű beadatni, de a magas fokú védettség csak a teljes oltási sor beadásával alakul ki, egyetlen védőoltás nem elegendő. Szakemberek az ismétlőoltás beadatásának fontossága mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy ne csak a házikedvenc kutyák esetében gondoljunk a paraziták által terjesztett betegségek elleni védekezésre. Kullancsencephalitis szempontjából minden korosztály veszélyeztetett, de a betegség az idősekben súlyosabb lefolyású lehet.

A hirtelen jött tavaszi meleg sokakat csalogat ki a természetbe, de hogy a szabadban töltött időszak ne rossz emlékkel érjen véget, a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás, azaz a kullancsencephalitis elleni védekezésre időben és megfelelően érdemes felkészülni. A már kialakult vírusos agyvelőgyulladás ellen ugyanis nincsen gyógyszer, de oltással védekezhetünk ellene.

“Már most is késében vannak azok, akik nem adatták be az első védőoltást, hiszen a védettséget jelző antitestek megjelenéséhez a második oltás után még két hétre van szüksége a szervezetnek” – mondta el Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. „Felesleges kockáztatni azzal, hogy későn kezdjük el az immunizálást, hiszen addigra már bőségesen lehetőséget adtunk a kullancsoknak arra, hogy megfertőzzenek minket” – tette hozzá.

A kullancsencephalitis előfordulása gyakoribb a középkorú-idősebb korosztályban. Az idősebbeknél a betegség lefolyása is súlyosabb lehet, ezért számukra különösen hasznos a védőoltás.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Flickr/John Tann

Share Button
Top