Itt vagy
Kezdőlap > Egyéb > Kamaszharc – gondolatok egy időutazás margójára (könyvajánló)

Kamaszharc – gondolatok egy időutazás margójára (könyvajánló)

https://www.facebook.com/jocobacsivilaga/
Kamaszharc címmel tavaly jelent meg, s máris nagy sikert aratott az ország “tetkós töritanáraként” ismertté vált Balatoni József, vagy ahogy diákjai hívják “Jocó bácsi” első regénye. A 30 éves budapesti fiatalember nagyon közelről ismeri az Y és a Z generáció világát, hiszen a budapesti Kontyfa utcai Általános Iskola történelemtanáraként nap, mint nap közöttük  mozog. Az a fajta tanár ő, aki szenvedélyesen rajong a gyerekekért és a tanításért.
Hitvallása szerint a  legfontosabb az, hogy a gyerek érezze: iskolába járni jó.
A gyerekek iránti rajongását pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2015-ben még az RTL Klub 1 perc és nyersz c. műsorába is jelentkezett, s a nyereményét az épp akkor elballagó osztályának utolsó kirándulására kívánta volna fordítani. Nyernie ott és akkor ugyan nem sikerült, a nemes cél mégis lavinát indított el egy balatonlellei apartman tulajdonosa ötnapos szállást ajándékozott az osztálynak, mások vitorlázást és lovardalátogatást is felajánlottak.Jocó bácsi profi módon használja a közösségi médiát. Személyes Facebook profilján több, mint 1000 követőt számlál, Jocó bácsi világa című Facebook oldalán pedig 34.000 feletti követővel büszkélkedhet.
A Kamaszharc alaptörténete szerint  Dr. Horolovszky Tamás harmincegy éves jogtanácsos egy szerelmi csalódás után után beköltözik élete első önálló lakásába. Kezébe kerül egy kopott kis doboz, rajta felirat: Emlékek. A dobozban a gimnáziumi ellenőrző könyvek mellett egy megsárgult füzetet talál – kamaszkori naplóját. Felüti, elkezdi olvasni és nem győz csodálkozni. Ezt valóban ő írta?
Nem, nem ő írta. Hanem a tizenhét éves, jófiúságot megelégelő, szülők ellen lázadó, világmegváltó terveket dédelgető, őszinte szerelemre és fergeteges szexre vágyó Hori. Akinek ő már a nevét is kitörölte az emlékezetéből… Ám a szembesülés kamaszkori énjével kérdések sorát indítja el benne. Másnap reggel beteget jelent, és párbeszédbe kezd egykori önmagával.
Vajon mit tenne máshogy, mint akkor? És most mit kellene másképpen tennie, hogy ne egy önmagával és az életével elégedetlen, kiégett felnőtt találkozzon a hajdani fiatalemberrel? Hogy saját magára ismerjen. Dr. Horolovszky Tamás emlékezik, és újra él szerelmet, csalódást, barátságot… Melyik az igazi élete? Melyik az igazi énje? – ilyen kérdésekre keresi a választ a főhős… Vajon megtalálja…? Mivel – ahogy mondani szokták – poénokat lelőni tilos, aki kíváncsi a megfejtésekre, a válaszokra, olvassa el a könyvet. Bizton állíthatom, nem fog csalódni benne.
A könyvet szeretettel ajánlom útkereső tinédzsereknek és mindazoknak, akik jóleső érzésekkel szeretnének visszagondolni a kamaszfejjel elkövetett kisebb-nagyobb baklövésekre és kalandokra. Előbbiek bizonyára sokat okulhatnak belőle, utóbbiaknak pedig alighanem több helyen is mosolyt csal majd az arcukra.
A regény a Jaffa kiadó gondozásában jelent meg, a könyv borítóját Németh Károly tervezte, a benne található Vass Ákosné Török Szonja alkotásai.
Share Button
Top