Itt vagy
Kezdőlap > Zene > A jazztől a grunge-ig – interjú az Abigél zenekarral

A jazztől a grunge-ig – interjú az Abigél zenekarral

Abigél

This Day Should Be Fine címmel immáron második EP-jét tárta nemrégiben a nagyközönség elé, s új klippel jelentkezett a jazz-zenekarból nyers rockzenei trióvá avanzsált, budapesti srácokból álló, kompromisszumoktól mentes, nyers brit rock, grunge, punk és pszichedelikus hatásokkal dolgozó Abigél csapata. A srácokkal – Mártha Kristóffal, Milei  Bálinttal és Várallyay Benedekkel – ennek apropóján ültünk le beszélgetni.

Hogy jött az ötlet, hogy a jazz-dalok után a grunge-punk műfajában folytassátok? Mi volt ez a pengeéles váltás, s miért épp ez a műfaj?

Az egész ott kezdődött, hogy Bebe (Várallyay Benedek – gitár,ének) a jazz zenekarába, a Vár Be Q-ba keresett új tagokat, így kerültünk  a képbe (Mártha Kristóf – bass, Milei Bálint – dob). A próbákon mindamellett, hogy a repertoárt játszottuk, voltak összekacsintások, előfordult, hogy elkezdtünk jammelni, és a rockosabb, grunge-osabb témáknál kötöttünk ki. A ‘végső löket’ egy Vár Be Q-s klipforgatás utáni mulatozás volt, ugyanis kikötöttünk Kristófnál, és egymást követték youtube-on az olyan előadók, mint pl. a Nirvana, Wolf Alice, Audioslave, és többek között olyan klasszikusok is, mint az Iron Maiden, vagy a Queen. A legviccesebb talán az volt az egészben, hogy minden alkalommal rácsodálkoztunk a másik zenéjére, hogy ‘hé, ezt te is ismered? én is ismerem!’. Felbuzdulva a ezen kialakult egyfajta ‘licitálás’, és minél több előadót akartunk mutatni a másiknak. Még aznap este megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk egy rockzenekart. Nem túlzás azt állítani, hogy mindhárman tanult zenészek vagyunk (Zeneakadémia, Bartók konzi, Kőbányai zenestúdió), de a rockzene, és azok az energiák, amik ilyenkor a színpadon és a próbateremben felszabadulnak mindig is közel álltak a szívünkhöz.

Milyen volt a kreatív alkotói folyamat?

Alapvetően elmondható a zenekarról, hogy nagy hangsúlyt fektet a rendszeres, minőségi próbákra, és az együtt töltött időre. A számok születésével kapcsolatban különösebb megfejtéseket nem tudunk elárulni, viszont fontosnak tartjuk azt, hogy a születendő szám hangulatát megtartsuk, az atmoszféráját maximálisan magunkénak érezzük, legyen ez a kiindulási pont egy gitár hangszín, vagy basszus menet. Szerencsére ez nem okoz nehézséget, mivel az elmúlt időszakban nagyon erős baráti,- és alkotói kapcsolat született meg közöttünk.

Mit kell tudni a korong dalairól?

A kislemez, amely a ’This Day Should Be Fine’ címet kapta, 3 számot tartalmaz. Elmondható, hogy a dalok mindegyikét erős érzelmi impulzusok ihlették, mint például a szerelmi csalódások, vagy olyan helyzetek, amikkel az ember mondjuk egy-egy átbulizott pesti éjszaka folyamán találkozhat, és nem feltétlenül a legpozitívabb gondolatokat juttatják eszünkbe. Az a helyzet, hogy olyan dolgokról írunk, amik körül vesznek minket, amiket megélünk, és amikről a korunkbeliek is hasonlóan vélekednek, könnyen azonosulnak. Nincsenek nagy filozófiai megfejtéseink, azt viszont hisszük, hogy ha a saját dolgainkra koncertálunk, és kitartóan csináljuk őket, akkor az meghozza az eredményét. Ez a fajta felfogás is abszolút jelen van számainkban.

Hol készültek a dalok?

Le kell szögeznünk, hogy a legfontosabb dolog egy stúdiózásnál, hogy maximális felkészültséggel érkezzünk.A dalokat Nóniusz Gábor, ismert hangmérnök és producer stúdiójában, a Bresaola Stúdióban rögzítettük. Nagyon fontosnak tartottuk, és továbbiakban is annak tartjuk, hogy a zenekar egyszerre játssza fel a számokat. Ez azért lényeges, mivel a dalok érzelmi töltetét sokkal erősebb hatásfokkal tudjuk átadni, ezáltal az egész felvétel élőbb formában szólal meg.

Nemrégiben egy új klippel is jelentkeztetek. Erről mit lehet tudni?

A ‘Hit Your Faces‘ elsőként jelent meg a kislemezünkről , ami 3 számot fog tartalmazni. November folyamán heti rendszerességgel fognak megjelenni a dalok, és decemberben lesz elérhető a teljes anyag az online felületeken, többek között Spotify-on is. A Hit Your Faces-t egy közös élmény ihlette meg, ugyanis előfordult, hogy annyira felidegeltek minket, hogy legszívesebben cselekedtünk volna, de nyilván nem tettük. Úgy gondoljuk, hogy ez a szituáció sokunkkal, és sok helyen előfordult már, épp ezért a hallgató könnyen azonosulni tud vele. A szám tempója, és hosszúsága – kerek 90 másodperc, azaz 1 és 1/2 perc, se több, se kevesebb – is erről az attitűdről árulkodik.

Az Abigél csapatával legközelebb 2018.november 29-én, csütörtökön este 20 órától találkozhatnak a rajongók Budapesten az Instantban, ahol is banda a DLRM vendégeként lép fel.
A buli Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/157916338496790/

Share Button
Top