Itt vagy
Kezdőlap > #LOL > Isteni, porhanyós kiflik. Van itt édes, diós, sós. Bátran süsd meg őket!

Isteni, porhanyós kiflik. Van itt édes, diós, sós. Bátran süsd meg őket!

Válassz a kipróbált receptek közül és készíts el! Nincs az a mennyiség, ami pillanatok alatt el ne fogyna.

Diós kifli

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

5 tojásfehérje

15 dkg porcukor

1 cs. vaníliás cukor

1 tk. rumaroma

40 dkg darált dió

15 dkg tortabevonó csokoládé

1 tk. olaj

Elkészítés:

1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, lassan beleszitáljuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd a rumaromát is belekeverjük. Végül beleszórjuk a darált diót, és elkeverjük. A masszát bevonatos serpenyőben, közepes tűzön addig kevergetjük, amíg kb. felére összeesik, besűrűsödik. A masszát tálcára simítjuk, és hagyjuk kihűlni.

2. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt 140 C-fokra előmelegítjük. A masszából teáskanálnyi adagokat szaggatunk, és kiflivé sodorjuk. A tepsire rakosgatjuk, és kb. 25 percig sütjük. Rácsra rakosgatjuk, és hagyjuk kihűlni.

3. A csokoládét vízfürdő felett felolvasztjuk, belekeverjük az olajat. A kiflik végét a csokoládéba mártjuk, hagyjuk megszáradni.

Tipp: mielőtt elkezdjük sütni a kifliket, kenjük meg tojásfehérjével, és forgassuk összevagdalt dióba!!! Még diósabb és nagyon különleges lesz!

DIÓS KIFLI

Porhanyós kifli édesen és sósan

Hozzávalók:

a tésztához:

40 dkg simaliszt

250 g margarin

1 nagy evőkanál zsír

Hirdetésgoogle_ad_client = “ca-pub-4495657211846834”;google_ad_slot = “8043240014”;google_ad_width = 336;google_ad_height = 280;google_page_url = “http://www.mindenegyben.com/”;

1 dl tej

1 kocka élesztő

1 tojás

1 csomag vaníliás cukor

kakaós töltelék:

10 dkg margarin

10 dkg kristálycukor

3 evőkanál kakaó

a tetejére:

1 tojássárgája (vagy 0,5 dl cukros kávé)

a szóráshoz:

vaníliás porcukor

sós töltelék:

20 dkg főtt, füstölt darált húst

1 apróra vágott főtt tojást

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

bors, ízlés szerint

füstölt sajt, reszelve

A hozzávalókat összegyúrjuk (az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsolni a tésztába). A tésztát 15-20 percig pihentetjük, majd jó vékonyra kisodorjuk. Ezután négyszögeket vágunk belőle, megtöltjük őket a kakas töltelékkel (a hozzávalókat összekeverjük), és kifliket formálunk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A kifliket tepsibe rakjuk, a tetejüket megkenjük felvert tojással vagy jó édes, cukrozott kávéval, majd a sütőbe tesszük és szép pirosra sütjük. A tetejükre még melegen vaníliás porcukrot szórunk.

Ha sós kifliket szeretnénk, akkor összekeverjük a füstölt darált húst a tojással, a kevés olajon megfonnyasztott agymával, fokhagymával, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd a kiflikbe töltjük. A megtöltött kifliket felvert tojással megkenjük, reszelt füstölt sajttal megszórjuk és pirosra sütjük.

PORHANYÓS KIFLI ÉDES ÉS SÓS

Barackos-lekváros töltött kifli

Hozzávalók: 30 dkg croissant tészta, 1 db tojás

A töltelékhez: 30 dkg sárgabarack nyáron, most sűrű házi lekvár, 1 evőkanál méz, 10 dkg darált mandula

A tálaláshoz: porcukor

A barackokat lobogva forró vízbe tesszük 15-20 másodpercre, majd kivéve lehűtjük.

A gyümölcsök héját lehúzzuk, a barackokat kettévágjuk, a magokat kivesszük, majd a gyümölcshúst kis kockákra összevágjuk. Elkeverjük a mézzel és a darált mandulával.

A tésztát kiterítjük, és 6-8 egyenlő szárú háromszöget vágunk belőle. A háromszögek talapzatához tesszük kanállal a tölteléket, majd feltekerjük. A kifliket megkenjük a felvert tojással, és sütőlapra tesszük.

Előmelegített sütőben, 200 C-fokon, 15-20 percen át sütjük. A sütőből kivéve meghintjük porcukorral, és tálaljuk.

BARACKOS VAGY LEKVÁROS KIFLI

A ráadás az kifliformához nagyon hasonlító patkó:

Diós, mákos patkó

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi őrölt fahéj, 1-1,5 dl tej

A kenéshez: 1 db tojás és 1 db sárgája elkeverve

A diótöltelékhez: 15 dkg darált dió, 6 dkg cukor, kevés reszelt citromhéj, csipetnyi őrölt fahéj, 1 dl víz

A máktöltelékhez: 15 dkg őrölt mák, 8 dkg cukor, 1 evőkanál rum, 1 dl víz, reszelt citromhéj

A lisztet beletesszük egy tálba, majd vajjal, sóval elmorzsoljuk. Meglangyosítjuk a tejet, feloldjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet hozzáadjuk az elmorzsolt vajas liszthez. Beletesszük a reszelt citromhéjat, fahéjat, és puha, nyújtható tésztát gyúrunk. A tésztát 20 percen át pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket.

A diótöltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, majd beleszórjuk a diót. Elkeverjük és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, fahéjat, és félretesszük.

A máktöltelékhez felforraljuk a vizet a cukorral, majd beleszórjuk a mákot. Elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, a citromhéjat, és levesszük a tűzről, félretesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkára tesszük, és 12-15 részre osztjuk.

A kis tésztadarabokat kerekre kinyújtjuk. A tölteléket úgy kenjük rá a tésztára, hogy kb. ugyanolyan vastag legyen, mint maga a tészta. A tészta széleire (fél cm-re) ne tegyünk tölteléket. Kiflikké formázzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és az összekevert tojásokkal megkenjük. 20 percen át hűvös helyen pihentetjük. Kenjük át még egyszer tojással a kiflik tetejét, és újabb 20 percen át meleg helyen pihentessük. (A kiflik tetejére tehetünk kevés diót és mákot, hogy megismerjük őket sütés után. De formázhatjuk különböző alakú kifliknek is.) Előmelegített, 180 C-fokos sütőbe tesszük, és 20 percen át sütjük.

A sütőből kivéve ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.

DIÓS, MÁKOS PATKÓ

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top