Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Igazi sorscsapás: világméretű járványt jósolnak a tudósok

Igazi sorscsapás: világméretű járványt jósolnak a tudósok

Míg Európában épp csak összegezték az idei, a szokásosnál durvább influenzajárvány tanulságait, Ausztrália már arra figyelmeztet, hogy a következő hullám még súlyosabb lehet. Most ott fertőznek azok a mutálódott vírusok, amelyek majd karácsony körül érnek hozzánk. – írja a nepszava.hu.

Az elmúlt öt évben az influenzavírus négy új altípusának és további három törzsvariánsának fertőzését mutatták ki embereken. A madárinfluenza legújabb, példa nélkül álló változásaival együtt fokozódott annak a kockázata, hogy olyan madárinfluenza-törzs bukkan fel, amely emberi járványt okozhat. Félő, hogy az új madárinfluenza-vírusok az eddiginél lényegesen könnyebben terjednek majd emberről emberre – olvasható Cahu Bui epidemológus-állatorvos tanulmánya, mely az Archives of Public Health szakfolyóiratban jelent meg.

A járványügyi szakember emlékeztet arra, hogy az 1918-1919-es spanyolnátha járvány után – amely a világon mintegy 500 millió embert fertőzött meg, és a halálos áldozatainak száma egyes becslések szerint elérte a 10 milliót – csaknem 40 év kellett ahhoz, hogy egy új influenzavírus felbukkanjon. Ez volt a „hongkongi influenza” 1968-69-ben, amelynek egymillióan estek áldozatul. De még ezt követően is több mint 10 év kellett egy újabb vírus megjelenéséhez. Ezzel szemben 2011 és 2015 között hét új vírustörzs jelentkezett emberekben a világ szinte valamennyi régiójában, Kínától Egyiptomig, az Egyesült Államoktól Európáig. A tanulmány társszerzője, Raina MacYntyre szerint nem lehet megjósolni, hogy melyik vírus okozza a következő járványt, mint ahogyan erre 2009-ben már volt példa. Akkor ugyanis az oltóanyag a H5N1 vírusra készült, a járványt viszont egy teljesen más vírus okozta.

Az influenza tekinthető a legsúlyosabb járványos megbetegedésnek, és közvetlen vagy közvetett módon évente mintegy félmillió ember halálát okozza világszerte. A 2014/2015-ös influenzaszezonban hat-nyolcezerrel haltak meg többen az átlagosnál, az idén pedig 5300-zal.

Ócsai Lajos járványügyi szakértő is megerősítette lapunknak, hogy az elmúlt időszakban a szokásosnál lényegesen több volt a vírus mutáció. S mindez már okozott is a megszokottnál súlyosabb megbetegedéseket. Ennek oka, hogy idén a H3N2 influenza A vírus terjed hazánkban, az elmúlt évi domináns B vírussal szemben. Az influenza A vírus általában rövid idő alatt képes egy-egy országra kiterjedő járványt okozni, a B vírus inkább kisebb gócokban jelentkezik. Az idei szezonban az oltóanyag összetétele sem volt túl szerencsés, mert nem az a B vírus fertőzött, ami ellen a vakcina védett. A szakember szerint most az a jó hír, hogy a következő szezonra a patikákba kerül egy új négy komponensű oltóanyag, amelyben két A és B vírus törzs ellen lesz ellenanyag.

Forrás: Népszava-összeállítás

Fotó: SwiftNary

Share Button
Top