Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > A holokauszt magyar származású túlélője és az őt megmentő katona már 70 éve élnek boldog házasságban

A holokauszt magyar származású túlélője és az őt megmentő katona már 70 éve élnek boldog házasságban

Steiner edit magyar zsidó lányt családjával együtt 1944-ben deportálták Auschwitzba, és egyedül Editet illetve édesanyját nem küldték gázkamrába. Edit megmenekülését egy skót katonának, John Mackay-nek köszönheti, akivel hetven éve élnek boldog házasságban.

Edit az auschwitzi táborban próbálta meg egymás után túlélni a napokat, amikor a szovjetektől megrémült németek a bergen-belseni táborba telepítették őket át.

A halálmenetben aki nem haladt elég gyorsan, azt helyben lelőtték. Néhány rabnak azonban – köztük Editnek – sikerült útközben megszökniük.

A skót John Mackay alakulatának pont az volt a feladata, hogy foglyokat mentsen ki a halálmenetből. John-nak azonnal megtetszett Edit, amint meglátta, és később a felszabadulási ünnepségen megvolt a lehetőség is, hogy megszólítsa, de nem mert odamenni hozzá.

Végül csak összejött az első tánc, amiből szerelem, 1946 júliusában pedig esküvő lett.

A párnak két gyermeke született, azóta pedig számtalan unokájuk és dédunokájuk. John és Edit végül együtt költöztek be egy idősek otthonába, most 92 és 96 évesek.

Forrás: Boredpanda

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top