Itt vagy
Kezdőlap > Egyéb > Hogyan szültek a nők 100 évvel ezelőtt? Így kellett bűnhődniük az édenkerti események miatt

Hogyan szültek a nők 100 évvel ezelőtt? Így kellett bűnhődniük az édenkerti események miatt

Száz évvel ezelőtt alapvetően nők vették körül a vajúdó anyukát. Vizet forraltak, imádkoztak, elzavarták az aggódó apukát. A fájdalom könnyebb elviselése érdekében egy erős rongyot vagy törülközőt hurkoltak az ágy végéhez, mert a fájdalom szükséges volt, egészen pontosan elvárt és kötelező, ugyanis ez volt a nők jól megérdemelt büntetése az édenkerti bűneik miatt…

Az 1900-as évek elején, főleg hazánkban a legtöbb nő otthon, bábával szült

Orvost csak akkor hívtak házhoz, amikor valami probléma adódott. Rengeteg népi bölcsesség, és babona szövődött a misztikusnak tartott gyermekvárás és szülés köré – például, ha a méhlepényt körtefa alá ásták el, a következő gyerek biztos fiú lesz, míg ha almafa alá, akkor kislány.

Néhány évtizeddel később azonban elkezdődött a folyamat medikalizációja

Azaz egyre inkább orvosi probléma, “betegség” lett egy alapvetően természetes folyamatból. Nemcsak orvosok és védőnői hálózat épült a terhes nők köré, de megjelent egy sor új eszköz is, amivel vizsgálni lehetett az anyát és a babát is, illetve segíteni lehetett egy nehéz szülésnél. Ahogy a fertőtlenítés is egyre elterjedtebbé vált, kevesebb baba és anya halt bele a folyamatba.

szülés

Száz évvel ezelőtt alapvetően nők vették körül a vajúdó anyukát

Vizet forraltak, imádkoztak, elzavarták az aggódó apukát. Aztán ahogy egyre többet tudtunk meg a szülésről, már nemcsak meleg szappanos vízzel mosták le szülés előtt a nőket, de hígított fertőtlenítőszeres oldattal is. Ahhoz azért kellett egy kis idő, amíg nem zsírt használtak a megfelelő területek “megolajozására”, hogy könnyebben csússzon ki a gyerek.

A fájdalom könnyebb elviselése érdekében egy erős rongyot vagy törülközőt hurkoltak az ágy végéhez

A hurkot aztán a vajúdó nő szorongathatta, húzta, amikor jöttek a fájások. A fájdalom megélése azonban akkoriban nagyon is “szükséges” volt, hiszen a Bibliában is benne van, hogy ez a nők egyik büntetése az édenkerti események miatt. Aki pedig ezt kikerüli, az Istent hazudtolja meg. 1591-ben volt olyan asszony Edinburgh-ben, akit azért végeztek ki, mert különböző praktikák alkalmazása révén fájdalommentes szülése volt. Azt gondolták, hogy ha nincs fájdalom, akkor nem születik meg az anyai ösztön sem.

 1853-ra sikerült eljutni a gondolatig, hogy a fájdalomcsillapítás nem az ördög találmánya

A nyolcgyermekes Viktória királynő Leopold fiának világra hozását például kloroform segítségével vészelte át.

A szülés után azonban általánosságban két-három hét ágynyugalmat és csendet javasoltak az asszonyoknak – már aki megtehette – , attól féltek ugyanis, hogy valami fontos szerv kiesik belőlük, ha megerőltetik magukat, vagy elapad a tejük a stressztől.

Forrás

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Top