Itt vagy
Kezdőlap > #LOL > HA EZ A 10 DOLOG IGAZ RÁD AKKOR, TE IS NYELVTANNÁCI VAGY

HA EZ A 10 DOLOG IGAZ RÁD AKKOR, TE IS NYELVTANNÁCI VAGY

Gyakran ábrándozol el azon, hogy mennyivel jobb hely lenne a világ, ha legalább helyesen lenne minden kiírva? Egy kicsit meghal benned valami, amikor a vessző elé tesznek szóközt? Akkor te is a nyelvtannácik legendás csoportjába tartozol.

1. A számítógépeden a könyvjelzőid között az első három oldal egyike biztosan az MTA helyesírási tanácsadó oldala, hogy ha esetleg elbizonytalanodnál egy kérdésben, akkor azon nyomban megnyugtató választ tudj szerezni.

ny4

2. Hívtad már fel a Nyelvtudományi Intézet forró drótját. Vagy mert munkához kell, vagy mert Scrabble közben parázs vita alakult ki, vagy mert csak. Megnyugtató a tudat, hogy van ebben az elcseszett, kaotikus világban egy biztos pont, ahol választ tudnak adni legalább a nyelvészeti kérdésekre.

3. Volt már olyan, hogy jeges rémülettel hasított beléd a ráeszmélés, hogy vétettél egy apró, mások számára észrevehetetlen helyesírási hibát az egyik Facebook-posztodban, és addig képtelen voltál megnyugodni, amíg ki nem javítottad.

ny1

4. Az a keserű érzés, amikor elmész egy remek étterembe, ahová már régóta vágysz, kényelmesen belesüppedsz a székbe, elkezded végigolvasni az ínycsiklandó étlapot – és akkor találsz egy helyesírási hibát. A végtelen csalódottság íze ömlik szét a szádban, és már nem is vagy annyira éhes. Milyen lehet az étel, ha már az étlap is egy moslék??

ny2

5. Soha nem tudnál járni egy rossz helyesírású emberrel. Soha. A Tinder meg a többi társkereső oldal számodra nem azért csalódás, mert annyi perverz, nyomorult vagy nyomulós ember jön szembe, hanem mert mindenkinek, aki ír neked, szörnyű a helyesírása. Mégis hogy gondolják, hogy így elhívhatnak randizni?

ny3

6. Szerinted senkinek nincs joga melldöngető – és kirekesztő – módon magyarnak nevezni magát, amíg nem tud az anyanyelvén kifogástalanul írni. Márpedig tapasztalatod alapján több a magyarkodó, mint a magyarul helyesen író.

7. Egy kicsit úgy érzed, mintha a munkásságod egy része kárba ment volna az új helyesírási szabályzat hozta változásokkal. Hiszen te a helyesírás Jeanne d’Arcjaként harcoltál például a “nyitva tartás” következetes használatáért, erre most BAMMMM – már a “nyitvatartás” is helyes. Hát ezért küzd annyit az ember??!

ny5

8. Legszívesebben egy neon tollal javítanád ki az összes köztéri helyesírási hibát jártadban-keltedben. Mert az nem “divatárú“, hanem “divatáru“!

9. Ha kijavítasz egy helyesírási hibát, akkor olyan jó érzés tölt el, mintha rendbe tetted volna a világnak egy szeletét. Vagy mintha kinyomnál egy régóta bizsergő pattanást.

10. Tüzetesen végignézted ezt a posztot is, mert ha már a nyelvtannáculásról írunk, akkor azt tegyük pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen.

Forrás

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Top