Itt vagy
Kezdőlap > Állatos > Farkasméretű vidrák éltek egykor Kínában

Farkasméretű vidrák éltek egykor Kínában

Feltehetőlegfarkasméretű vidrák éltek egykor Kínában, legalábbis erre enged követekzetni egy kövületét, amit tudósok Kínában tártak fel, az állat mintegy 6,2 millió éve élt a mai Délkeletmeleg, nedves éghajlatú lápvidékének tavaiban. ASiamogale melilutranevű vidra nagyjából 50 kilogrammos és kétméteres lehetett, vagyis nagyobb, mint bármely ma élő “unokatestvére” – olvasható aJournal of Systematic Paleontologycímű szaklap aktuális számában.

vidra-3 Forrás: Cleveland Museum of Natural History/Mauricio Antón

Az ősvidrának óriási őrlőfogai voltak és erőteljes állkapcsa, melyeket valószínűleg kemény dolgok, talán kagylók, rákok vagy más puhatestűek héjának összezúzására használt, jól úszhatott sekély, iszapos vízben.

“Úgy véljük, erőteljes állkapcsával roppantotta össze a táplálékházát, héját, valahogy úgy, ahogy mai rokonai, bár azok kőeszközökkel zúzzák össze a kemény dolgokat. Ha a Siamogale melilutra nem volt elég okos az eszközhasználathoz, akkor talán az egyetlen lehetősége az volt, hogy hatalmas állkapcsa fejlődjön ki, ehhez megnövekedett testméret járult” – magyaráztaXiaoming Wang, a Los Angeles-i Természettudományi Múzeumgerinces paleontológiai részlegének vezetője.

vidra-2 Forrás: Xiaoming Wang

A kínai Jünnan tartományban fellelt kövületegyüttes egy nagyjából teljes agykoponyából, alsó állkapocsból, fogakból és végtagcsontokból áll. A koponya a kövülési folyamatban évmilliókkal ezelőtt összetört. A kutatók összetett képalkotó eljárások segítségével számítógéppel rekonstruálták és felfedezték, hogy az ős állatkoponyájának és fogazatának egyes vonásai a vidráéra, mások a borzéra hasonlítottak.

vidra A koponya számítógépes rekonstrukciója (Forrás: Stuart C. White)

A legkorábbi ismert vidramaradványok mintegy 18 millió évesek. Viszonylag keveset tudunk a faj evolúciójáról, mert kevés kövület került elő. Lehetséges, hogy a Siamogale melilutra nem az ismert ősvidrák között, egy másik, Afrikában előkerült leletegyüttes talán nagyobb egyedé volt. A ma élő vidrák közül a dél-amerikai óriás folyami vidra a legnagyobb, súlya elérheti a 32 kilogrammot.

MTI, livescience.com

Share Button
Top