Itt vagy
Kezdőlap > Egyéb > Fantasztikus felvételek! Elárasztott falu maradványai bukkantak elő egy kiszáradt hercegovinai tó medréből

Fantasztikus felvételek! Elárasztott falu maradványai bukkantak elő egy kiszáradt hercegovinai tó medréből

Kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinába található, medréből régi dzsámi, gyümölcsösök, házak, valamint temetők maradványai bukkantak elő. A tavat 1968-ban hozták létre a Rama folyóra épített vízerőmű vízforgalmának biztosítására. Kialakítására akkoriban 15,5 négyzetkilométer területet és 1147 objektumot árasztottak el, ezért 752 családnak, összesen 2939 embernek kellett elhagyni az otthonát.

ramska-to-3

ramska-to

A Mostartól 70, Szarajevótól nagyjából 110 kilométere lévő, ma már népszerű turistalátványosságnak számító, rikítóan kék színű tó a felső-ramai katlanban bújik meg, szigeteivel, félszigeteivel és az őket összekötő hidakkal festői látványt nyújt.

A nemrég készült képek és riportok alapján azonban most siralmas a látvány: minden olyan kopár, mint egy sivatagban. Szakemberek szerint a Ramsko-tó feltehetőleg a rossz év és a fokozott áramfogyasztás következtében száradt ki.

.

Néhány hónapja még így festett a tó:

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top