Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Ezt a fát, ha csak megérinted meghalsz!

Ezt a fát, ha csak megérinted meghalsz!

A Karib-tengeri térségben honos, és nem véletlenül nevezték el a halál kicsi almájának a spanyol hódítók: a fának minden egyes része erősen mérgező.

A Manchineel fa egyértelműen a világ legveszélyesebb növénye, nemcsak a gyümölcse, a gyökere, a törzse, de a levelei is simán elpusztítanak akáregy lovat is.

Ha megvágjuk a törzsélt vagy egy ágát, tejszerű folyadék szivárog belőle: na az is mérgező. Olyannyira, hogy a halálos összetevők pontos tudományos listája még a mai napig nem készült el, mert olyan veszélyes, hogy nem tudják mindet azonosítani.

Figyelmeztető tábla (Kép: Sciencealert)

Elég csak megérinteni a fát, a fájdalmas, súlyos, savmaráshoz hasonló bőrirritáció máris jelentkezik, ha pedig utána mondjuk a szemünkhöz emeljük a kezünket, simán megvakulhatunk.

Ha elkap egy zivatar, és a fa alá állunk, a levelekről és az ágakról ránk csöpögő víz is sebeket ejthet a testünkön, de a párás időben a fából kiáramló anyagok is mérgezést okoznak. Ha ez még nem lenne elég, a kivágott és elégetett fa füstje is mérgező. A fákra kihelyezett tiltó táblák nem viccből vannak ott.

Ha most bárkiben felmerülne a kérdés, mégis mire jó az ilyen fa: csökkenti a talajeróziót, ha sokáig száradni hagyják, a kivágott fa jó építőanyag, és létezik egy kis állat, a fekete tüskés iguána, amelyik teljesen immunis a fa mérgére. Ő mindenféle következmények nélkül megeheti a fa gyümölcsét, és így segíti a fa szaporodását.

Forrás:  Atlasobscura

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top