Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Edd magad halálra! – A világ legveszélyesebb 13 étele

Edd magad halálra! – A világ legveszélyesebb 13 étele

Íme azoknak az ételeknek a listáját, amelyeket csak  körültekintéssel fogyasszunk.

De ha még is nekiállunk, akkor számoljunk a következményekkel, hogy nem éljük túl…

Fugu

A gömbhalak húsából vagy májából készült étel neurotoxint tartalmazhat, amely akár végzetes bénulást okozhat, miközben a vérkeringést nem károsítja, tehát az áldozat úgy hal meg, hogy végig a tudatánál van. Az ezüstsávos gömbhalat a Földközi-tenger partvidékén is felszolgálják, de ez is fokozottan mérgező. Nem hiába tanulják a fugu séfnek évekig a hal elkészítésének a mesterségét, csakazoknak javasoljuk a kipróbálását akik tényleg nem félnek a  haláltól!

fugu3

Sannakji

Koreai nemzeti étel élve feldarabolt (!) bébi polipból. Akinek ezek után még van gusztusa hozzá, jó, ha tudja, hogy a még működő szívókorongokkal a karok rátapadhatnak az ember torkára, és akár fulladást is okozhatnak. Azért valljuk be, nem egy kellemes halál a már csak épp hogy vergődő étektől.

Vérkagyló

Hiába szeretik annyira Kínában, a vérkagylóban rengeteg vírus és baktérium telepszik meg, olyan betegségek kórokozói, mint a hepatitis A, a hepatitis E, a tífusz és a vérhas.

Hákarl

Ezt az izlandi ételt a grönlandi cápa húsából készítik, de nem frissen: 6 hónapig felakasztva szárítják, hogy szennyező anyagok a bőrén keresztül távozzanak – enélkül végzetes lenne megenni.

Afrikai ökörbéka

Nehéz elképzelni, hogy bárki is meg akarná enni ezt az állatot, de Namíbiában például különleges csemegének számít. Még ők is csak ünnepeken eszik, és csakis a teljesen kifejlett példányokat, mert a fiatalok húsától komoly veseelégtelenséget lehet kapni.

Ecsizen kurage

A fura név egy japán medúzát takar, ami a tonhalak testén él. Csak azután szabad megenni, hogy az összes mérgező részt kivágták belőle, és átsütötték, de azért jobb nem kipróbálni…

Fesikh

Az egyiptomiak sincsenek nagyon lemaradva a kínaiakhoz vagy a japánokhoz képest, a Sam el-Nesszim nevű tavaszünnep alkalmával ezt a rohasztott márna húsából készített ételt eszik.

Majomagy

Aki ilyet eszik, főleg nyersen, az nagy eséllyel kapja el a központi idegrendszert elsorvasztó Creutzfeld-Jakob betegséget. Ázsiában mégis népszerű étel, jó esetben nem nyersen eszik, hanem sütik, főzik, párolják.

Ackee

Jamaica nemzeti gyümölcsének magjai heves hányást okozhatnak, ezért csak azt a gyümölcsöt szabad megenni, ami annyira megérett, hogy magától kinyílik, megmutatva veszélyes magjait.

Durian

A Dél-Kelet Ázsiából származó, iszonyú büdös gyümölcs nemcsak kellemetlen, de mérgező is, a magok ciklopropánt tartalmaznak, a gyümölcshús fogyasztása pedig gátolja az alkohol melléktermékeinek lebontását.

 

Itthon is fogyasztunk egy két mérgező ételt, aminek az elkészítésére különösen oda kell figyelnünk:

Bodza

A bodza ágai, levelei, magjai ciánt tartalmaznak, görcsöket, hasmenést okozhatnak. A termést csak akkor szabad étkezési célokra használni, ha már teljesen érett, és megfelelően kezelték.

Kesudió

A kesudió fa gyantájában mérgező anyag található, a nyers kesudió fogyasztása is veszélyes, mivel maga a mag is toxikus jellegű. A magokat meg szokták főzni vagy pörkölni, hogy ne legyen mérgező hatású.

Vörös vesebab

Ha nem áztatjuk be, cseréljük a vizét többször, és nem főzzük legalább tíz percig forrásban lévő vízben, ez a bab fitohemagglutinin tartalma miatt bizony mérgezést okozhat. Itt a vicc az, hogy ezt itthon sokan nem is tudják…

Forrás: 24, Iflscience

Ha tettszett az összeállítás ne felejtsd el megosztani!↓

Share Button
Top