Itt vagy
Kezdőlap > Zene > Delíriumban forgatta Hannibál c. új klipjét Jozzy és a String Theory

Delíriumban forgatta Hannibál c. új klipjét Jozzy és a String Theory

hannibal
Az énekes-gitáros Jozzy Martin Scorsese 2001-es – mára klasszikussá vált – kultikus Hannibál c. filmjének egyik jelenetét gondolta újra: azt a bizonyos jelenetet, amelyben saját agyával eteti meg áldozatát a szociopata Hannibal Lecter, és orvosi szintű szakmai alapossággal tartja ebben az élet-halál közötti állapotban, amíg csak neki tetszik. Ez az ominózus jelenet ihlette meg Jozzy-t, aki persze rögtön továbbgondolta a sztori fonalát. Ebből született meg végül Jozzy zenekarának, a String Theorynek legújabb, slágergyanús szerzeménye.

“A jelenetről az jutott eszembe, hogy a hétköznapi ember is hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben van a világunkban, ahol a világ leghatalmasabb emberei, Trumpjai, Putyinjai, Viktorjai, és sok nagyvállalat vezetői szociopata jellemzőkkel bírnak. Csúcstechnikával felszerelt információszerzés és befolyásolás eszközeivel valójában az agyunkban, az álmainkban turkálnak, igyekeznek minél jobban kontrollálni, irányítani minket, az életünket, és sajnos úgy látom, hogy elég jól megy nekik ez a dolog.” Ez a világ a szociopatáknak áll. A hétköznapi ember ezen Hannibálok számára – ahogy Jozzy fogalmaz – “csupán csak statisztikai feljegyzés, fogyasztó, igavonó barom, termelési tényező, amire, ha már nincs tovább szükség, akkor beáldozható egy másik cél érdekében.”
 
Mint azt Jozzy elárulta, a klippel a célja a figyelemfelkeltés:  az internet egyre inkább behálózza az életünket, a gépeink akaratunktól függetlenül kommunikálnak egymással, és információt továbbítanak rólunk, az internetkeresők figyelik, hova kattintunk, és a keresési eredményeinket számunkra nem ismert logika alapján előszűrik, ezáltal becsatornázzák az elérhető információt, vagyis azt, hogy miről gondolkodjunk. Ez tulajdonképpen a háttérben, észrevétlenül történik, miközben gyakorlatilag teljesen körülvesz minket, vagyis a gondolatainkat, a lehetőségeinket manipulálják anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. Természetesen a technológiai fejlődés nem megállítható, és vannak előnyei is, viszont azt is tudni kell, hogy ezzel együtt a befolyásolás, uniformizálás eszközei is sokkal kifinomultabbak lettek, és a szabad gondolkodásért minden egyénnek saját magának kell tudatosan tennie, küzdenie.
A klip már-már hallucinogén, víziós-látomásos képi világáról így vall az énekes: “A delirikus képi világ onnan jött, hogy az agyban matatás a filmben is, és a világunk tekintetében is egyfajta delirikus éberségben történik, ahol az érzékelés elmosódik miközben valójában magánál van az ember. A rémálom-szerűséghez is jól kapcsolódik ez a megjelenítés, és a sötét folyosók és az elhagyatott műtőterem is ezt a rossz álom érzetet erősíti. Egyszerűen megvalósítható, de ugyanakkor emlékezetes hangulatú klip volt a cél, és azt hiszem, hogy ezt sikerült is megvalósítani. “
Széles L. Gábor
2016.11.28

 

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Top