Itt vagy
Kezdőlap > Állatos > Biztosan nem tudod, hogy mi a világ egyik leghosszabb életű állata, és meddig él!

Biztosan nem tudod, hogy mi a világ egyik leghosszabb életű állata, és meddig él!

A világ egyik leghosszabb életű állata az a csőféregfaj, amelynek egyedei akár 300 évig is elélnek a Mexikói-öböl hűvös mélységeiben, írta meg aThe Science of Nature című folyóiratban közölt friss tanulmányból. Az amerikai Temple Egyetem munkatársaként dolgozó Alanna Durkinszerint az Escarpia laminata élettartama nagyjából 100-200 év, de akadnak olyan példányok is, amelyek a 300 éves kort is megérik. Azért ezt te sem gondoltad volna, igaz?

Forrás: THE CHEMO III PROJECT

Lamellibrachia luymesi (Forrás: Charles Fisher/ PLoS Biology/ Wikimedia Commons)

Az egyes példányokra vonatkozó növekedési-modellt később kivetítették az egész populációra és számításba vették az elhullási, valamint a szaporodási adatokat is. Ezek alapján megállapították, hogy az Escarpia laminata nagyobb egyedei 250 évnél is idősebbek, vagyis jóval tovább élnek, mint vizsgált rokonaik. “A leghosszabb példányok korának megbecsülését övező bizonytalanságok miatt könnyen lehet, hogy vannak olyan Escarpia laminata egyedek, amelyek még ennél is tovább élnek” – mondta Durkin.

A kutató szerint az eredmények alátámasztják azon elméletet, hogy külső fenyegetések hiányában a természetes szelekció azon teremtményeknek kedvez, amelyek lassan öregednek és idős korukban is képesek szaporodni. A világ egyik leghosszabb kort megélt szárazföldi gerincese egy 177 esztendős galápagosi óriásteknős volt, míg a 200 évig is élő simabálnákat a leghosszabb ideig élő emlősökként tartják számon. Durkin szerint az állatvilág rekordját a Balti-tengerben is megtalálható sellőkagyló tartja, amely akár fél évezredet is megérhet.

Forrás: Wikimedia Commons/ David Adam Kess Forrás: Wikimedia Commons/NOAA

Forrás: érdekesvilag és The Science of Nature, EurekAlert

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓
Share Button
Top