Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > Bebizonyították, hogy nő volt a híres viking hadvezér

Bebizonyították, hogy nő volt a híres viking hadvezér

Először bizonyították svéd genetikusok DNS-vizsgálattal, hogy nők is voltak a vikingharcosok között– számolt be a hírről a Phys tudományos hírportál az American Journal című szaklap tanulmánya alapján. A svédországi Birka városban az 1880-as években bukkantak egy 10. századból származó viking sírra. Az ott talált emberi maradványokat elemezték a Stockholmi Egyetem és az Uppsalai Egyetem tudósai. A sírban egy karddal, pajzsokkal, nyilakkal és két lóval körülvett harcos maradványai feküdtek. Egy komplett társasjátékot is feltárták a gödörben.

Forrás: Evald Hansen/American Journal of Physical Anthropology

A csontváz egyes morfológiai jegyei régóta arra utalnak, hogy a harcos nő volt, ám mégis azt feltételezték, hogy férfit temettek el Birkában. Az új kutatás során genetikusok, archeogenetikosok és régészek együttműködésével oldották meg a rejtélyt. A csontokból kivont DNS alapján a néhai harcosnak két X kromoszómája volt, ám egyetlen Y kromoszómával sem rendelkezett.

“Ez az első hivatalos és genetikai bizonyítéka annak, hogy létezett női viking harcos” – közölteMattias Jakobson, az Uppsalai Egyetem szervezetbiológiai tanszékének munkatársa.

Forrás: Neil Price/Uppsala Universitet

A táblával és figurákkal feltárt játékkészlet azt bizonyítja, hogy a nőmagas rangú tisztlehetett: taktikát, stratégiát dolgozott ki, csapatokat vezetett csatákba a kutatók szerint. “Nem a regék valkürjeinek egyikét fedeztük fel, hanemegy valódi hadvezért, aki történetesen nő volt” – magyaráztaCharlotte Hedenstierna-Jonson, a Stockhomi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

“Az írott források időnként említést tesznek női harcosokról, ám most tudtuk először bebizonyítani, hogy valóban léteztek” – jegyezte megNeil Price, az Uppsalai Egyetem régésze.

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top