Itt vagy
Kezdőlap > Érdekes > 55 év múlva EZ derült ki a “meteorológiai ballonról”

55 év múlva EZ derült ki a “meteorológiai ballonról”

A meteorológiai ballonnak hitt szerkentyű megtalálója, David McPherson sajnos már nem érhette meg, de 55 év elteltével végre kiderült, hogy mit talált az erdőben anno 1962-ben.

A kanadai New Brunswick területén, a hidegháború kellős közepén két fiatal srác egy fehér ballonra meg egy nagyon nehéz dobozra lett figyelmes az erdőben. Mivel becsületes állampolgárok voltak, az esetet jelentették a rendőrségen, majd rövid időn belül a kanadai katonaság egy alakulata elszállította az ismeretlen, beazonosíthatatlan tárgyat, és sajnos egészen másfél évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig David McPherson sosem tudta meg, hogy mi is volt az a fura tárgy az erdőben.

McPherson fia azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és most utánajárt az ügy hátterének. Végül sajnos már megkésve, de ki is derítette, hogy az apja által talált tárgy valójában végig az volt, amit az édesapja egész életében sejtett: egy kémkedésre használt eszköz. A CIA eresztette útjára a 181 kg súlyú dobozt szállító ballont, amely kamerákkal volt felszerelve, melyeket Kína és a Szovjetunió fölött kívántak bevetni. A projekt a Genetrix nevet kapta.

David McPherson, Junior, a megtaláló fia így nyilatkozott: “Nehéz szavakba foglalni, hogy most mit érzek. Édesapám biztosan örült volna, ha megutdja, hogy egyenesen a CIA kamerája volt a dobozban. Kár, hogy a hadsereg nem volt hajlandó elárulni, hogy miről is volt szó akkoriban. De ha belegondolok, nem volt más választásuk. Ha apám még mindig élne, most biztosan fel-alá járkálna örömében, és azt hajtogatná, hogy ‘Én megmondtam!’ Kár, hogy már nem lehet köztünk.”

 

Forrás: CBC

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top