Itt vagy
Kezdőlap > Egyéb > 19 használati tárgy, amelyet tuti, hogy te sem dobsz ki időben

19 használati tárgy, amelyet tuti, hogy te sem dobsz ki időben

Gondolnád például, hogy a papucsot érdemes legalább félévente lecserélni, mert rendkívül könnyen szaporodnak benne a gombák?

Bármilyen élelmiszert is vásároltok, a gyártó mindig feltünteti rajtuk a lejárati dátumot, hiszen csúnya véget érthet a túl kései elfogyasztásuk. Azonban van egy csomó teljesen hétköznapi tárgy is, amelyen ugyan nincs lejárati dátum, mégis érdemes rendszeresen lecserélni őket többek között az egészségügyi problémák elkerülése érdekében. Nézzétek:

Párna: 2-3 éve. Érdemes időnként lecserélni, mert ellepik az atkák és még a formájából is veszít.

flea-market-1678002_960_720

Papucs: 6 hónap. Könnyen megtelepszenek benne a gombák, ezért gyakran kell kipucolni, és fél év után erősen ajánlott újat venni.

Szivacs: 2 hét. Ennyi idő letelte után új szivacsot kéne használni a fürdéshez és a mosogatáshoz is, mivel megdöbbentően könnyen telepednek meg rajta a bacik.

Törölköző: 1-3 év. A törölköző is kiváló terep a baktériumok szaporodásának, hiába mossuk rendszeresen.

towels-1470231_960_720

Fogkefe: 3 hónap. A sörték sérülése és a szájban terjedő bacilusok miatt körülbelül három hónaponta lenne érdemes cserélni a fogkefét.

Hajkefe: 1 év. A hajkefét hetente legalább egyszer érdemes alaposan kitakarítani, ha pedig természetes anyagból készült, akkor 7-10 hónap után lecserélni. Más esetben nagyjából egy évig bírja csere nélkül.

Parfüm: 1-3 év. A parfümökben lévő illóolaj három évig őrzi meg illatát, ha nem bontja fel az üveget. Felbontás után viszont két évig alatt “megromlik”.

Melltartó: 1-2 év. Ez idő után a melltartó elveszti eredeti formáját, túl naggyá, esetleg túl kicsivé válik, és sokszor már egyáltalán nem illeszkedik szépen a cicikre.

purchasing-1673734_960_720

Tisztítószerek: 3 hónap. A felbontástól számítva három hónap után a vegyszerek veszítenek a hatékonyságukból.

Fűszerek: 1-3 év. A fűszerek egy bizonyos idő után elvesztik az illatukat és az ízüket. Nem érdemes hat hónapnál tovább tartogatni őket.

Hidrogén-peroxid: 2 hónap. Felbontás után a H2O2 mindössze két hónap alatt vízzé alakul. De a bontatlan hidrogén-peroxidot sem érdemes egy évnél tovább tárolni.

Cumi: 2-5 hét. A kisbabák cumiját rendszeresen kellene cserélni az állapotától függetlenül. A latex ugyanis nagyon könnyen sérül, és a láthatatlan kis repedésekben könnyen megtelepedhetnek a baktériumok.

pacifier-1462366_960_720

Futócipő: 1 év. Miután lefutottál vele körülbelül 400-500 kilométert, a cipő párnázottsága deformálódik, így hosszútávon rosszat tesz majd ízületeidnek.

Liszt: 6-12 hónap. A rosszabb minőségű lisztet körülbelül fél évig érdemes tárolni, de a minőségibb is maximum egy évig szokott kitartani.

Szúnyogirtó: 2 év. A rovarirtó spray-k két esztendő után általában teljesen hatástalanná válnak.

Hosszabbító: 1-2 év. A hosszabbítóknak van egy bizonyos kapacitásuk. Egy-két év után könnyen elromolhatnak, és komoly problémákat okozhatnak.

extension-cord-147581_960_720

Forrás

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Top