Itt vagy
Kezdőlap > #LOL > 15 sokkoló tény a magyarokról: Ilyen tévhitek keringenek rólunk külföldön

15 sokkoló tény a magyarokról: Ilyen tévhitek keringenek rólunk külföldön

Ebben a videóban egy külföldi srác mesél el 15 sokkoló tényt az országunkról. Némelyik sztori valóban sokkoló, de leginkább azért, mert nem igaz: például Drakuláról no meg a zenélő óvszerről…

Tévhit: Még a 90-esévekben terjedt el a pletyka, miszerint a szocializmust épp maguk mögött hagyó magyarok olyan óvszert találtak fel, amely a felhúzás után lejátssza az Internacionálét.

Tévhit: A miénk a világ egyik legrégebbi metróvonala.

Tény: A budapesti Millenniumi Földalatti Vasút a világ első villamos hajtású vasútja, és Európa első földalatti vasútja. 1896-ban Ferenc József nyitotta meg és adta át a nagyközönségnek.

Tévhit: A Parlament Európa egyik legrégebbi törvényhozói épülete: ez ugye nem igaz, csak az, hogy az ország legmagasabb és legszélesebb épülete. A külföldiek azért imádják, és szinte mindegyikük meglátogatja, hogy Budapesten jár.

Tény: Azt már sikerült a külföldiek tudatába is bevésni, hogy magyarok találták fel a Rubik-kockát, a hidrogénbomba készítésének elvét, a golyóstollat és a Basic programozói nyelvet.

Tény: Fürdők: Sok van belőlük, és színvonalasak.

Tény: A magyarok összesen 13 Nobel-díjat szereztek – az angol felirat 130-at említ, de a 13 az igaz.

Tény: A magyar névadási szokások: több ezer neves listát kell átböngészni a szülőknek, amin az engedélyezett neveket találják. ha nincs rajta, kérvényezni kell – ez például az amerikaiaknak furcsa.

Tény: Budapest alatt húzódik a világ legnagyobb geotermikus barlangrendszere

Tény: Hollywoodhoz is vastagon közünk volt: A Paramount Pictures alapítója Adolph Zukor volt, Fried Vilmos pedigWilliam Fox néven alapította meg a Fox Studios nevű vállalatot. A Casablanca rendezője, Michael Curtiz (magyar neve Kaminer Manó) is hazánk fia volt.

Tény: Azt is tudják, hogy iszonyú jók vagyunk sakkban, ismerik Polgár Judit nevét.

Tévhit: Azt gondolják, Drakula is magyar volt. Az 1400-as években Havasalföld formálisan hazánkhoz tartozott,Vlad Tepes azonban román volt – viszont Lugosi Béla magyar színész tette híressé.

Tény: Magyar származású mérnök, Barényi Béla, alkotta meg a Volkswagen Bogarat (igaz eleinte olcsó népautónak szánta, de 1929-ben közzétett terveit a Volkswagen előtte megvalósította, hogy kinek volt igaza, jól mutatja, hogy az emiatt indított perben Barényi nyert.) A férfinak egyébként valóban 2500 találmánya volt.

forrás

Ha tettszett ne felejtsd el megosztani! ↓ ↓ ↓

Share Button
Top