Itt vagy
Kezdőlap > Ünnepek > Karácsony > Napi karácsonyi recept: Bejgli pite

Napi karácsonyi recept: Bejgli pite

Hozzávalók a tésztához:

280 g liszt
2,5 dkg élesztő
100 g vaj
30 g porcukor
1 dl tej
1 tojás a kenéshez

A diós töltelékhez:

140 g dió
100 g porcukor
1 evőkanál barack lekvár
50 g mézeskalács darálva (vagy háztartási keksz + 1 evőkanál méz)
kb. fél dl tej

A mákos töltelékhez:

140 g mák
100 g porcukor
1 evőkananál barack lekvár
50 g mézeskalács darálva (vagy háztartási keksz + 1 evőkanál méz)
kb. fél dl tej
Ha kristálycukrot használunk együtt daráljuk le a mákkal!

Elkészítés:

A vajat a liszttel, cukorral, élesztővel szétmorzsoljuk, majd a 2 dl tejjel összegyúrjuk.
Három részre osztjuk majd folpackba csomagolva 1/2 órát hűtőben pihentetjük, de akár előző este is elkészíthetjük.
Ezalatt a fél óra alatt főzzük meg a töltelékeket.
A töltelékhez valókat külön-külön összefőzzük, ha túl sűrű még rakjunk hozzá tejet, ha híg akkor lefőzzük, hogy kenhető legyen.
Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk az egyik tésztát, kicsit nagyobbra, hogy majd be tudjuk vele keretezni a piténket. Béleljük ki vele a forma alját, majd egyik felére rákenjük a mákos töltelék felét, a másik felére pedig a diós töltelék felét.
Beborítjuk a második tésztával (ez már piteforma méretű legyen). A maradék töltelékeket, megpróbáljuk ugyanoda kenni, ahová az alsókat kentük, de akár fordítva is tehetjük.
Az utolsó tésztalapot is picit nagyobbra nyújtjuk és a befedés után összecsavargatjuk az alsó túllógó tésztával.
Megkenjük tojássárgával, majd fél órát pihentetjük.
(Azt is megtehetjük, hogy ebben az állapotában tesszük a hűtőbe – én ezt tettem – és másnap tojásfehérjével lekenve a tetejét 1 órás melegedés után megszurkáljuk és sütjük.)
Tehát a pihentetés után tojásfehérjével lekenjük megszurkáljuk, megjelöljük dió és mákszemekkel a megfelelő oldalakat, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, kb. fél órát.

Forrás

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Top